Патриарх Кирил сравни Путин с цар: Русия ще е остров на свободата

Президентът му благодари за работата с руската младеж

03.02.2023 | 10:06 Редактор: Петя Кръстева
Патриарх Кирил сравни Путин с цар: Русия ще е остров на свободата

Московският патриарх Кирил произнесе слово, възхваляващо президента Владимир Путин като пример за православен владетел, каквито не са били  много от руските царе. Това стана по време на пищен прием, посветен на 14-годишнината от интронизацията на патриарха, предаде Двери.

"Той е православен, но не за да спечели някаква популярност, не за да се гласува за него, а истински православен човек, който приема светите Христови тайни, който живее живота на Църквата. Всъщност начело на руската държава стои православен християнин. Царете не винаги са били толкова православни, колкото е нашият президент сега", заяви патриархът.

Светият отец нарече уникални и неповторими отношенията между Руската църква и държавата в наши дни:

"Наистина сме развили уникална форма на църковно-държавни отношения. Трябва да благодарим на Господа за историческия път, който сме поели, а също и за тази система на църковно-държавни отношения, която се характеризира с пълно съгласие между църквата и държавата по най-важните и решаващи въпроси, свързани с живота на нашата страна и нашето общество", категоричен бе той, цитиран от dnes.bg

От своя страна, Путин благодари на патриарх Кирил за неговата работа, "особено сред руската младеж, в която възпитава нравствени и патриотични идеали".

В словото си предстоятелят на РПЦ лансира една от основните опорни точки на Путин, която има за цел да консолидира руското общество в сложната военна ситуация с неясен изход.

"Нас ни очакват нелеки времена и най-главната ни борба е тази за нашата независимост, действителна пълна независимост от влиянието на световните центрове за политическа власт, които управляват по-голяма част от света. Русия ще остане остров на свободата, а нашата църква се наслаждава на тази свобода и сама определя своя курс", подчерта той. 

Снимка: БГНЕС