Патриарх Кирил: Ако руски войник загине в Украйна, всички грехове ще му бъдат опростени

Той е ключов съюзник на Путин и поддръжник на инвазията

26.09.2022 | 16:27 Редактор: Елеонора Танева
Патриарх Кирил: Ако руски войник загине в Украйна, всички грехове ще му бъдат опростени

Руските войници, които загинат във войната срещу Украйна, ще бъдат очистени от всички свои грехове, заяви руският патриарх Кирил. Това се случва дни след като президентът Владимир Путин нареди първата мобилизация в страната след Втората световна война.

Патриарх Кирил е ключов съюзник на Путин и поддръжник на инвазията, коментира "Ройтерс". Преди това той критикува онези, които се противопоставят на войната.

"Мнозина умират по полетата на кръвопролитна война. Църквата се моли тази битка да приключи възможно най-скоро, за да може колкото се може по-малко братя да се убиват взаимно в тази братоубийствена война", каза 75-годишният Кирил в първото си обръщение след заповедта за мобилизация.

"Но в същото време Църквата осъзнава, че ако някой, воден от чувството за дълг и необходимостта да изпълни клетвата си ... отиде да изпълни това, което дългът изисква от него, и ако човек загине при изпълнението на този дълг, то той несъмнено е извършил акт, равностоен на саможертва. Те ще са пожертвали себе си в името на другите. И затова ние вярваме, че тази жертва измива всички грехове, които човек е извършил", заяви патриарх Кирил, цитиран от БНР.

Русия свиква около 300 000 допълнителни военнослужещи, в рамките на мобилизационна кампания. Тя разпали обществения гняв, доведе до бягство на мъже във военна възраст и предизвика протести в цялата страна.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК