Зеленски: Путин не блъфира, че Москва е готова да използва ядрени оръжия

По-рано украинският президент омаловажаваше подобни предупреждения като ядрено изнудване

26.09.2022 | 14:50 Редактор: Ваня Кузманова
Зеленски: Путин не блъфира, че Москва е готова да използва ядрени оръжия

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че не смята, че Владимир Путин блъфира, че Москва е готова да използва ядрени оръжия, за да защити Русия, съобщи Ройтерс.

Миналата седмица руският президент заяви в телевизионно обръщение, че Москва ще използва "всички налични средства", за да защити Русия и нейния народ, ако териториалната й цялост бъде застрашена.

"Вижте, може би вчера това беше блъф. Сега може да е реалност", каза Зеленски пред Си Би Ес Нюз вчера. По-рано украинският президент омаловажаваше подобни предупреждения като ядрено изнудване.

"Не мисля, че той блъфира", добави Зеленски.

Украинският президент заяви, че руските удари по или близо до две украински ядрени централи могат да се смятат за "съвременна употреба на ядрени оръжия или ядрен шантаж", информира БТА.

Киев обвинява Москва, че многократно е обстрелвала по време на войната окупираната от руски войски Запорожка атомна електроцентрала, а неотдавна е нанесла ракетен удар в близост до ядрената централа в Южноукраинск.

Москва отрича да е обстрелвала електроцентралата в Запорожие, като обвинява Киев че е отговорен за това.  Русия не коментира твърденията на Украйна за обстрела на АЕЦ  в Южноукраинск.

Междувременно Сергей Никифоров, говорител на Зеленски, направи уточнение във връзка с изявлението на президента за получаването на американски усъвършенствани системи за противовъздушна отбраната НЕЙСАМС(NASAMS).  О уточнението става ясно, че Украйна не е получила самите оръжейни системи, а  съгласие за изпълнение на доставката.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


 


1
1 rate up comment rate down comment 0
ЗЕЛЕНСКИ
преди 1 година
СЕ ПРИТЕСНЯВА, ЧЕ ОНИЯ *** КАТО ЕДНОТО НИЩО САМИ ЩЕ СЕ ГРЪМНАТ, А ПОСЛЕ НЕГО ЩЕ ОБВИНЯТ Сигнализирай за неуместен коментар