Руският патриарх: Водим борба за бъдещето на цялото човечество

"Западнизацията на Украйна заплашва страната със загуба на идентичност", смята главата на руската църква

07.01.2023 | 16:40 Редактор: Петя Кръстева
Руският патриарх:  Водим борба за бъдещето на цялото човечество

"Стремежът на Украйна да стане част от западния свят заплашва страната със загуба на идентичност, дехристиянизация и затъване в "моралния релативизъм", който е станал част от културата и политиката на Запада", заяви руският патриарх Кирил в рождественско интервю за телевизия "Русия 1", предаде ТАСС.

"Всички тези призиви за демократизация, западнизация на страната, разбира се, завъртат главите на онези, които свързват тези призиви с подобряване на материалния живот на хората. Богатите на Запад живеят добре и ако вървим по този път, и ние ще живеем по-добре. Но по същия път, както е известно, стои въпросът за смяната на пола, критичното отношение към религията и много от това, което днес съпътства дехристиянизацията на западното общество", каза патриархът, говорейки за положението в Украйна, отбелязва ТАСС.

Кирил смята, че ако украинците се примирят с "моралния релативизъм", който е станал част от западната култура, те ще загубят идентичността си.

"Защитавайки на законодателно равнище традиционните ценности и морални принципи, руската държава днес играе специална роля в света и води борба за "бъдещето на цялото човечество", отбеляза патриархът в интервюто си. 

"Нашата борба за морални принципи, нашата борба за запазване на вярата – това е борба за бъдещето на цялото човечество, за живота на света. Ние се борим за живота на света, за това човешката цивилизация ще остане жизнеспособна. И докато това дело и тази вяра бъдат запазени, ще се запази и надеждата за бъдещето. В този смисъл, разбира се, нашата страна има много специална роля", подчерта патриарх Кирил, цитиран от БТА.

Той бе категоричен, че Русия се превръща в "духовно силна общност" и колкото по-негативен натиск се оказва върху страната отвън, толкова по-силни стават руснаците. Според патриарха той "се чувства като пастир" и, срещайки се с хора с различен социален произход и положение в обществото, вижда, че трудностите не ги отслабват.

Предстоятелят на Руската православна църква оцени положително приетите наскоро закони в Русия за защитата на традиционните духовни ценности и забраната на пропагандата на хомосексуализма и педофилията.

Снимка: БГНЕС