Русия затваря границите и започва нова мобилизация? Путин няма планове за край на войната

Олексий Резников уточни, че Кремъл планира да обяви военно положение

06.01.2023 | 21:37 Редактор: Искра Ангелова
Русия затваря границите и започва нова мобилизация? Путин няма планове за край на войната

Москва възнамерява да мобилизира допълнителни сили за нова офанзива в Украйна, заяви украинският президент Володомир Зеленски на 4 януари. За същото предупреди само ден преди Нова година и военният министър на страната Олексий Резников. Той уточни, че Кремъл планира да обяви военно положение в Русия, както и да затвори руските граници за мъже.

Очакваната нова мобилизационна вълна се обсъжда активно в руската мрежа, в рускоезични медии и в канали в "Телеграм". Всъщност и до днес все още липсва указ, който да обяви края на първата частична мобилизация, която започна на 21 септември 2022 година.

"Бих искал да си изясня кои са по-легитимните думи на президента", написа адвокатът и правозащитник Иван Павлов в "Телеграм": "Че няма да има мобилизация? Или това, което беше казано на 21 септември? Че "плановете ни не включват окупация на украински територии" или все пак, че "появата на нови територии е важен резултат от специалната военна операция"?"

Правозащитникът Сергей Кривенко от организацията "Граждани. Армия. Право" припомня указа на Путин от август 2022 г. за увеличение на редовния състав на руските войски до 1 150 628 войници: "Според оценките на много експерти по това време в Русия е имало някъде около 800 и нещо (хиляди. - бел. ред.) военнослужещи", посочва той. "И това увеличение беше направено само с тези 300 000 души от есенната вълна на мобилизация."

Кривенко отбелязва, че обявеното от руския военен министър Шойгу през декември 2022 г. ново увеличение на въоръжените сили, които трябва да достигнат до 1,5 млн. войници, означава нов ръст на армията с 300-400 хиляди войници. "Очевидно това е подготовка за мобилизация. Мисля, че в края на януари или през февруари трябва да очакваме втората вълна на мобилизация", прогнозира той. И обяснява, че според самия Шойгу половината от мобилизираните вече са на фронта, а другите половина се обучават. "Ако сега започне настъплението, за което говориха и Владимир Путин, и министърът на отбраната, те ще бъдат хвърлени в това настъпление. Което означава, че ще е необходимо ново попълване с кадри", обяснява експертът, цитиран от DW.

Военният анализатор Ян Матвеев обяснява, че руските власти очевидно нямат намерение да прекратят мобилизацията, тъй като са създали всички възможности тя да продължи. "Втората причина е от практическо естество: руските войници масово биват убивани и ранявани на фронта. Това важи с особена сила за мобилизираните войници, тъй като те са зле обучени. Следователно те ще трябва да бъдат заменени от някого", допълва той.

Според него Владимир Путин няма планове за край на войната: "Той ще продължи, освен ако нещо не му попречи. И се нуждае от съответния резерв за бъдещи действия. Подобна пълномащабна война изисква постоянен приток на ресурси и хора."

Известният проруски сепаратист от Донецк Игор Стрелков също прогнозира малко преди Нова година в своя канал в "Телеграм", че предстои втора и дори трета вълна на мобилизация: "За да спечелим, точно за да спечелим в Украйна, ще трябва да вкараме поне, да кажем, още половин милион войници", написа той. Според него мобилизацията "ще се проведе след Нова година на годишнината от началото на специалната военна операция". 

Официален Кремъл междувременно отрича да има подобни планове. "Моето мнение е, че просто би било неефективно да се направи това през следващите 6 месеца", заяви Андрей Гурулев, член на Комисията по отбрана в Държавната дума, в интервю на 4 януари. Сред мненията в коментарите обаче доминира следната гледна точка: "Те казват едно, но правят друго. Така че трябва да се подготвим за мобилизация в близко бъдеще."

Снимка: БГНЕС