Украйна отчаяно иска танкове "Леопард 2", с които вярва, че ще изтласка Русия

"Леопард 2" е основен боен танк, произвеждан в Германия, с обсег на действие около 500 км

21.01.2023 | 22:30 Редактор: Тодор Петров
Украйна отчаяно иска танкове

Украйна заяви, че има спешна нужда от по-тежка броня във войната си срещу руската инвазия. Киев разполага с ограничени количества танкове, повечето от които са от съветската или постсъветската епоха.

Освен че подчертава убеждението си, че Москва възнамерява да започне нова значителна офанзива през следващите месеци, Киев и много от неговите съюзници смятат, че войната ще приключи по-бързо, ако Русия бъде победена на бойното поле в собствените контраофанзиви на Украйна за връщане на окупираните от Русия територии.

"Леопард 2" е основен боен танк, произвеждан в Германия, с обсег на действие около 500 км. За първи път влиза на въоръжение през 1979 г. и развива максимална скорост от 68 км/ч (42 мили в час). Снабден е със 120-милиметрово гладкоцевно оръдие като основно въоръжение, въоръжен е и с две коаксиални леки картечници.

Освен че се използва от германската армия, "Леопард 2" е на широка служба в Европа, като повече от дузина държави използват танка, както и редица други държави, включително Канада. Танковете са били използвани в Косово, Босна, Афганистан и Сирия (от Турция), където няколко от тях са загубени от противотанкови ракети, пише dnes.bg.

Широката наличност на "Леопарди" - включително в съседна Полша, която иска да ги достави на Украйна - ги прави подходящи за Киев. Украйна предполага, че се нуждае от 300 танка, докато западните анализатори смятат, че 100 вероятно биха могли да променят баланса на войната.

Германия се опита да обвърже доставката на "Леопард 2" с по-широка коалиция, която да достави други танкове, включително американски "Ейбрамс" - танк, който според експертите е по-малко подходящ за войната в Украйна поради големия си разход на гориво.

Противниците смятат, че доставката на танкове би била ескалация на участието на страните от НАТО във войната, което би увеличило риска от разпространение на войната. Украйна заяви, че ще използва танковете само в рамките на международно признатите си граници.

Снимка: БГНЕС


4
5 rate up comment rate down comment 0
Челинджър
преди 1 година
Това е английски танк с джендърски екипаж. Танкистите не носят каски, а шлемофони... Сигнализирай за неуместен коментар
3
6 rate up comment rate down comment 2
Диана
преди 1 година
До Jared Украйна само поддържа разговора, значи..Тя явно чака своя момент, когато да обвърже Запада, но той засега геройски не се дава..Идеята на зеления за тази конференция съвсем не бяха танковете - той искаше да ги приемат в НАТО, но като не стана, по-добре с танкове, отколкото с без нищо, значи...Ужасно му се иска на този да запали 3та Св. война - ми няма само тях да убиват, значи! Негодникът си е негод.ник... Сигнализирай за неуместен коментар
2
12 rate up comment rate down comment 4
Jared
преди 1 година
Хахаха... *** нацистчета изгубиха повече от 1500 танка от началото на войната, ама 100 танка щели да обърнат хода на бойните действия. :)))Продължавайте да вярвате в Дядо Коледа и да си мислите, че в прокси война е възможно бананова република да победи ядрена сила номер 1..... Сигнализирай за неуместен коментар
1
10 rate up comment rate down comment 5
Джони
преди 1 година
Обсег на действие 500км,нещо не мога да повярвам,още малко и ще стрелят по Москва?!?! Сигнализирай за неуместен коментар