Разочарование за Украйна - съюзниците дават повече оръжие, няма решение за "Леопард"

Впечатлението, че "има единна коалиция и Германия стои на пътя ѝ, е погрешно", коментира германският министър на отбраната

20.01.2023 | 22:34 Редактор: Елеонора Танева
Разочарование за Украйна - съюзниците дават повече оръжие, няма решение за

Западните съюзници попариха надеждите на Украйна за бърза доставка на бойни танкове, за да увеличат огневата си мощ за пролетна офанзива срещу руските сили, като в същото време САЩ призоваха Киев да се въздържа от всякакви планове за офанзива срещу окупаторите, преди обещаните този месец стотици бронирани машини да бъдат доставени, а украинските бойци - обучени да ги използват в битка, съобщава Ройтерс.

Говорейки след срещата на съюзниците във военновъздушната база "Рамщайн", най-високопоставеният американски генерал Марк Мили, който оглавява съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили, заяви, че ще бъде много трудно осъществимо за украинската армия да изтласка руснаците от всичките окупирани територии в Украйна през тази година.

Германският министър на отбраната Борис Писториус заяви, че още не е взето решение за изпращане на танкове "Леопард" на Украйна, но ще бъдат проучени възможностите за евентуална доставка. Писториус отбеляза също, че Берлин не е изолиран сред съюзниците на Киев в отношението си към искането за танкове.

Впечатлението, че "има единна коалиция и Германия стои на пътя ѝ, е погрешно. Има основателни причини за доставката на танкове, както и основателни причини против", каза Писториус, цитиран от БНР.

Съединените щати също продължават да се придържат към решението си все още да не предоставят танкове Abrams на Украйна, каза високопоставен американски служител във Вашингтон, тъй като се има желание да се видят на място най-новите доставки на американско оръжие и да се осигури обучение за украинските въоръжени сили.

"От военна гледна точка, аз все още твърдя, че за тази година ще бъде много, много трудно руските сили да бъдат изтласкани от всеки инч от окупираната от Русия Украйна", прогнозира американският генерал Марк Мили.

Снимка: БГНЕС