Срещата в "Рамщайн": Много нови оръжия за Украйна, но не и желаните танкове

Не бяха преодолени разногласията за предоставянето на модерни танкове

21.01.2023 | 14:34 Редактор: Вяра Димова

На срещата на съюзниците на Украйна в американската военновъздушна база "Рамщайн" в Германия не бяха преодолени разногласията за предоставянето на модерни бойни танкове на украинските въоръжени сили.

В срещата участваха министрите на отбраната на над 50 страни, сред които и България.

Берлин иска съюзнически консенсус за реекспорта на произвежданите в Германия танкове "Леопард 2". Въпреки молбите на украинското ръководство, Германия засега устоява на нарастващия натиск да достави бързо въпросните машини на Киев.

Германия отрича да е обвързала изпращането на своите танкове с това САЩ да изпратят също от своите. Снощната среща започна с молба за повече военна помощ от украинския президент Володимир Зеленски.

В края на срещата генерал Марк Мили, председател на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ заяви, че Украйна трудно ще отблъсне всички руски сили от територията си през тази година.

Срещата в "Рамщайн" приключи с обещания за доставки на редица други оръжия и боеприпаси в жизненоважен за Украйна момент, когато се водят боеве за контрола над град Бахмут в източната част на страната.