Бунт в Германия - не искат обезлюдено село да бъде превърнато във въглищна централа

Екоактивисти замеряха органите на реда с коктейли "Молотов" и пиротехника

12.01.2023 | 19:52 Редактор: Ирена Бакърджиева

Сблъсъци между екоактивисти и полиция в Западна Германия. Причината – природозащитниците искат да спрат разрушаването на обезлюдено село, на мястото на което ще се строи въглищна централа.

От няколко дни територията на иначе обезлюденото германско село Люцерат се е превърнало във военна зона. Хиляди протестиращи се противопоставят на плановете за изграждането на въглищна централа 

"Всички тук сме в шок. Над 1000 полицаи едновременно нахлуха в селото и започнаха да разчистват района. Хората ги е страх и малко от нас останахме на земята. Повечето се скриха по къщите или се качиха на дърветата. Същевременно полицията издига заграждения, които да блокират достъпа до селото и има полицейски кордони на всички улици, които водят дотук", коментира жител на Люцерат.

От месеци насам над 200 екоактвисти са се заселили на територията на селището. За целта те са построили дървени бараки, които предстои да бъдат сринати. За момента обаче в тях са се барикадирали хора, които отказват да ги напуснат.

"Искахме мирно да си тръгнем от тук, но полицаите не ни пуснаха да преминем", казва друг жител на селото.

Миналата година енергийният гигант Ер Ве Е сключи договор с местната власт, който позволява разрушаването на селото в замяна на прекратяване на използването на въглища до 2030 г. Според германските власти тази мярка е необходима за гарантиране на енергийната независимост от Русия. 

"Това, което правим тук, е да защитаваме бъдещето на нашата планета и за нас не е опция да напуснем просто ей така", смята един от екоактивистите.

Въпреки това протестите ескалираха и екоактивистите замеряха органите на реда с коктейли молотов и пиротехника. Очаква се в събота в подкрепа на протестиращите да дойде и екоактивистът Грета Тунберг.

Вижте повече в репортажа Михаела Златкова.