ЕС и ЕП се споразумяха за голяма реформа на въглеродния пазар

Това е част от амбицията за намаляване на емисиите и инвестиране в екологични технологии

18.12.2022 | 10:27 Редактор: Ирена Бакърджиева
ЕС и ЕП се споразумяха за голяма реформа на въглеродния пазар

Страните членки на ЕС и Европарламентът обявиха споразумение за голяма реформа на въглеродния пазар на блока, като част от амбицията за намаляване на емисиите и инвестиране в екологични технологии, информира БГНЕС.

Споразумението има за цел да ускори намаляването на емисиите, постепенното премахване на безплатните квоти за индустриите и е насочено към емисиите от горива в секторите на строителството и пътния транспорт, посочва се в изявление на Европейския парламент.

В събота вечерта евродепутатите и правителствата на ЕС се съгласиха да реформират системата за търговия с емисии, за да намалят допълнително индустриалните емисии и да инвестират повече в щадящи климата технологии. Системата за търговия с емисии на ЕС (ETS) е в основата на европейската политика в областта на климата и е ключова за постигането на целта за климатична неутралност на ЕС. Като постави цена на емисиите на парникови газове, ETS предизвика значително намаляване на емисиите в ЕС, тъй като индустриите имат стимул да намалят своите емисии и да инвестират в щадящи климата технологии.

Емисиите в секторите на СТЕ трябва да бъдат намалени с 62% до 2030 г. в сравнение с 2005 г., което е с един процентен пункт повече от предложеното от Комисията. За да се постигне това намаление, ще има еднократно намаление на общото за целия ЕС количество квоти от 90 Mt CO2 през 2024 г. и 27 Mt през 2026 г. в комбинация с годишно намаление на квотите с 4,3% от 2024-27 г. и 4,4% от 2028-30 г., информира БГНЕС.

До 2025 г. Комисията ще направи оценка на риска от изтичане на въглеродни емисии за стоки, произведени в ЕС, предназначени за износ в страни извън ЕС и, ако е необходимо, ще представи законодателно предложение, съответстващо на изискванията на СТО за справяне с този риск. В допълнение, приблизително 47,5 милиона квоти ще бъдат използвани за набиране на ново и допълнително финансиране за справяне с всеки риск, свързан с износа изтичане на въглеродни емисии.

Парламентът и Съветът ще трябва официално да одобрят споразумението, преди новият закон да влезе в сила. Онлайн пресконференция за споразумението е насрочена за понеделник, 19 декември, в 10:30 часа местно време.

Снимка: Pixabay