Европа завърши сделката за въглеродния данък

Механизмът ще обхване интензивни на въглеродни емисии сектори като цимент, стомана, алуминиеви торове

13.12.2022 | 19:49 Редактор: Вяра Димова
Европа завърши сделката за въглеродния данък

Европейските политици постигнаха забележително споразумение за налагане на цена на емисиите за някои вносни стоки от трети страни в опит да осигурят равни условия за промишлеността на блока по време на безпрецедентния преход към по-екологична икономика.

Преговорите продължиха в продължение на часове до късно през нощта, но в крайна сметка правителствата на Европейския съюз и Европейският парламент изработиха ключови детайли за Механизма за коригиране на въглеродните емисии на границата, чието поетапно въвеждане ще започне със задължения за докладване през октомври 2023 г. Той ще обхване интензивни на въглеродни емисии сектори като цимент, стомана, алуминиеви торове и производство на електроенергия и водород.

Плановете на ЕС, който има за цел да бъде начело на глобалната борба с изменението на климата, вече предизвикаха дипломатическо безпокойство в държави като Китай и Индия и има опасения, че Русия може да не се съобрази с него.

Механизмът се появява и на фона на нарастващото напрежение около мащабния американски закон за климата на стойност 369 млрд. долара, който предоставя субсидии само на американски производители за разработване на някои чисти технологии.

Четете повече на bloombergtv.bg.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)