Рязко повишение: Лидер сме по ръст на въглеродните емисии в ЕС

Само в две държави има спад - Португалия и Финландия

27.06.2022 | 17:00 Редактор: Теодора Патронова
Рязко повишение: Лидер сме по ръст на въглеродните емисии в ЕС

След пандемичната 2020 година емисиите въглероден диоксид от енергийното потребление в ЕС се повишават с 6,3%, сочат предварителните оценки на Евростат. Само в две държави има спад на емисиите от този сектор, а България е страната с най-рязко повишение - в рамките на 18 на сто, посочват още от европейската статистика.

През 2021 година България е лидер по ръст на въглеродните емисии от енергийното потребление, като една от причините за това е увеличеното потребление на въглищата за производството на електроенергия. От лятото на миналата година страната активно използва въглищата от Маришкия басейн за производство на електроенергия, за да балансира цената на електроенергията. Голяма част от производството отива за износ.

След нас се нареждат Естония (ръст на емисиите от 13,1% през 2021 година), Словакия (11,4%) и Италия (10,6%). Само в две държави има спад - Португалия (-5,5%) и Финландия (-1,5%).

Като цяло увеличението на въглеродните емисии от енергийното потребление се дължи на изгарянето на твърдите горива (ръст от 50 на сто). Течните горива допринасят за 29% от повишението, а природният газ - за 21%. Статистиката отчита още и емисиите от изгарянето на торф, но разпространението му е слабо и не се отразява съществено върху данните, обясняват още от Евростат.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК