Сравниха канцлера на Австрия с Тръмп: Призивът "постройте зидове около Европа" не помага

В Брюксел Карл Нехамер се обяви за издигане на повече гранични бариери по външната граница на Европейския съюз

16.12.2022 | 13:35 Редактор: Ирена Бакърджиева

Остри реакции в Австрия след вчерашното изказване на канцлера Карл Нехамер. В Брюксел той се обяви за издигане на повече гранични бариери по външната граница на Европейския съюз. По думите му България също има нужда от ограда. Австрия наложи вето на България и Румъния за Шенген.

"Най-после трябва да счупим табуто огради", каза канцлерът преди вчерашната среща на върха в Брюксел и с това си навлече гнева на партиите в страната си.

"Що се отнася до външните граници на Европейския съюз, то трябва да са възможни две неща: ред и хуманност. Призивът "постройте зидове около Европа", отправен от вътрешната държава Австрия, допринася повече за полемика в дебата, отколкото за намиране на решение", заяви лидерът на парламентарната група на "Зелените" - Зигрид Маурер.

Австрийски евродепутат сравни Нехамер с Доналд Тръмп. 

"Федералният канцлер трябва да се застъпи за обща европейска бежанска система, вместо да пилее милиони евро за километрични огради. И преди всичко той трябва като първа стъпка да оттегли ветото срещу България и Румъния", коментира евродепутатът Клаудия Гамон.

Категорична е реакцията и на крайнодясната Австрийска партия на свободата.

"Щом Нехамер има сериозни намерения, то е крайно време правителството да постави гранични бариери на стратегически важни пунктове по австрийската граница и веднага да си удържи разходите от вноската, която Австрия плаща на Европейския съюз", каза Херберт Кикъл.

Според австрийското правителство трябва да се издигне нова ограда на стойност 2 милиарда евро на границата между България и Турция. А за строежа ѝ трябва да бъдат отпуснати средства на Европейския съюз.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС