Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

България в Шенген: Нидерландия и Австрия ни олицетворяват с мигрантските потоци от 90-те г.

Истинската причина са предразсъдъци към България и Румъния

11.12.2022 | 14:00 Редактор: Таня Харизанова

В предаването „Брюксел 1“ гостуват проф. Владимир Чуков-арабист и Филип Гунев-бивш зам.-министър на вътрешните работи. Темата на разговора е, защо сложиха спирачки на България за Шенген, какви са интерпретациите, нюансите и разменните монети?.

Проф. Владимир Чуков: „Позицията на Австрия ме учуди-беше много категорично поставена. Моят прочит е, че на този етап в позициите на Нидерландия и Австрия има определено противоречие. Едните казват-много лесно ги пускате, при нас са дошли 75 хиляди души през вашата територия. Нормално е. След няколко месеца Австрия отива на избори и тази партия, която управлява в момента се бори за един електорат, който очевидно не харесва. Напоследък в Австрия се появиха палаткови градове, които предизвикаха невероятно недоволство сред австрийците. В същото време, от 2011 г., Нидерландия е постоянна – корупция и права на човека. Тук има неща, които стават неясни - в контекста на тези клипове с мигрантите, които се появиха по медиите. Всичко това е инициирано от холандска неправителствена организация – "Лайтхаус Рипортс". Има нещо, което не е стиковано между двете държави като аргумент да ни спрат за Шенген“.

Не трябва ли да погледнем и в нашия двор? Какво направихме през тези години, за да убедим Холандия?

Филип Гунев заяви: „Не мисля, че причините трябва да се търсят само тук. За двете държави съм убеден, че това са вътрешно-политически причини, свързани с предстоящи избори, както и с цялостно негативно отношение към мигрантите. Включително и възприятието на обществото там, че отварянето на България и Румъния ще предизвика нова вълна на мигранти. Истината е, че отварянето на границата няма да има никакъв ефект върху миграционния процес в тези две страни. Самият вътрешен министър на Австрия каза, че Шенгенската система като цяло не работи. Това, в някакъв смисъл, е легитимен елемент от тяхна страна – за какво да разширяваме една система, която не работи. Истинската причина са предразсъдъци към България и Румъния – те ги олицетворяват с мигрантските потоци още от 90-те години. Не могат да го кажат официално, затова измислят различни причини. Не мисля, че Рюте може да убеди холандската общественост в противното, колкото и реформи да правим у нас.“

Целия разговор гледайте във видеото!