Елена Йончева: ЕК да заведе дело в Съда на ЕС заради блокирането на членството на България в Шенген

България има нужда от конкретни действия, смята евродепутатът

14.12.2022 | 22:26 Редактор: Вяра Димова
Елена Йончева: ЕК да заведе дело в Съда на ЕС заради блокирането на членството на България в Шенген

Евродепутатът Елена Йончева призова Европейската комисия да заведе дело в Съда на ЕС заради блокирането на членството на България в Шенген. Тя се обърна към комисаря по вътрешни работи Илва Йохансон по време на дебат в Европейския парламент.

"България няма нужда от утеха, България има нужда от конкретни действия", каза Елена Йончева. Ще се обърнете ли към Съда в Люксембург заради нарушаването на принципа на лоялното сътрудничество, попита тя комисаря.

Елена Йончева припомни, че Австрия и Нидерландия блокираха решението на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи за приемането на Румъния и България в Шенген като злоупотребиха с правото на вето.

"Те демонстрираха откровена злоупотреба с права, погазвайки не само Шенгенското законодателство, но и базови принципи на Договорите. Като пазител на Договорите Европейската комисия има задължение да реагира", каза тя.

На 6 декември, два дни преди гласуването за Шенген, българските евродепутати, подкрепени от над 50 техни колеги, изпратиха няколко въпроса до Европейската комисия, на които все още нямат отговор. Единият от тях е свързан именно с евентуално нарушение на принципа на лоялното сътрудничество, записан в чл.4 от Договора за функционирането на ЕС, пише "Труд".

"Съжалявам за решението на Съвета. То говори, че ЕС е разделен в момента", заяви в отговор Илва Йохансон. Тя беше категорична, че ще направи всичко възможно членството на България и Румъния в Шенген да стане факт през 2023 г. 

Европейският парламент подкрепя приемането на България и Румъния в Шенген и това е многократно заявявано. Двете държави изпълниха критериите за влизането още през 2011 г. Европейската комисия също призова Съвета да се произнесе положително за България и Румъния, но това не се случи заради позициите на Австрия и Нидерландия.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)