Зеленски предупреди: Енергийната система не може да се възстанови на 100%

Най-тежко е положението след ракетните удари в Киев, Лвов, Житомир, Хмелницки, Полтава, Виница и Закарпатия

08.12.2022 | 07:38 Редактор: Елеонора Танева
Зеленски предупреди: Енергийната система не може да се възстанови на 100%

Пълното възстановяване на енергийната система, повредена от руските атаки, вече е невъзможно. Това обяви президентът на Украйна Володимир Зеленски. Той уточни, че повечето прекъсвания са в областите Киев, Лвов, Житомир, Хмелницки, Полтава, Виница и Закарпатия.

Президентът отбеляза, че енергийната тема е постоянна точка в дневния ред както в Щаба на Върховния главнокомандващ, така и на правителствено ниво.

Зеленски е провел в сряда среща за стабилизиране на енергийната система и защита на украинските електроцентрали.

"Непрекъснато увеличаваме производството и доставката на електроенергия – добавяме повече мощности почти всеки ден. Но не бива да забравяме, че сега е невъзможно да се възстанови 100% от енергийната система както беше преди началото на руския енергиен терор. Отнема време. Затова в повечето градове и области поддържат графици за спиране", уточни Зеленски, цитиран от "Украинская правда"

Държавният глава благодари на енергетиците, работниците, бизнеса, комуналните работници и местната власт, които правят всичко възможно, за да облекчат положението на хората.

Русия атакува енергийните обекти на Украйна от 11 септември, а от 10 октомври вече е извършила 8 масирани атаки срещу енергийната система. Последната масирана ракетна атака от 5 декември допълнително я разтърси и принуди енергетиците да прибегнат до нови аварийни спирания в цялата страна.

Снимка: БГНЕС