Силна първа реч на Сунак и смела заявка за бляскаво бъдеще на Великобритания

Най-младият премиер на Острова в последните два века и първият от азиатски произход

25.10.2022 | 19:08 Редактор: Тодор Петров

Новоизбраният лидер на британската Консервативна партия - Риши Сунак, вече официално е премиер на Великобритания. Крал Чарлз III го назначи днес. Сунак очерта основните предизвикателства - справянето с икономическата криза, войната в Украйна и исканията за предсрочни избори.

В първата си реч 42-годишният нов премиер и лидер на Консервативната партия отбеляза, че Обединеното кралство е изправено пред "дълбока икономическа криза". 

"Правителството, което ръководя, няма да остави следващото поколение - вашите деца и внуци, с дългове за уреждане, които ние сме били твърде слаби да платим. Ще обединя страната - не с думи, но с действия. Ще работя всеки ден за вас. Това правителство ще бъде почтено, ще прояви професионализъм и отчетност на всяко ниво. Доверието се печели и аз ще спечеля вашето", даде заявка Сунак.

Той подчерта, че "предстоят трудни решения" и че "работата започва веднага". Все пак Сунак призна, че предшествениците му Борис Джонсън и Лиз Тръс са "допуснали някои грешки" и че от него зависи да "поправи" това. 

"Избран съм за лидер на моята партия и за ваш министър-председател, отчасти за да поправя тези грешки и тази работа започва незабавно. Последиците от коронавирусната пандемия все още продължават. А войната дестабилизира енергийния пазар и веригата на доставки", каза още Сунак.

При оттеглянето си от поста в прощалната си реч Лиз Тръс се обърна към Сунак. 

"По-убедена съм от всякога, че трябва да сме смели пред предизвикателствата. Украйна трябва да бъде подкрепяна повече от всякога", подчерта тя. 

Преди това Сунак имаше първата си официална среща с крал Чарлз III, който го помоли официално да състави правителство. Сунак е най-младият премиер на Острова в последните два века и първият от азиатски произход.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК