Сунак - един от най-богатите политици на Острова, поема поста на премиер в редица от кризи

Борис Джонсън се отказа от надпреварата

24.10.2022 | 18:00 Редактор: Искра Ангелова

Ключов ден за Обединеното кралство - новият премиер ще е Риши Сунак. След оспорвана надпревара той поема поста от оттеглилата се преди дни Лиз Тръс. Главният му опонент Пени Мордонт се оттегли.

Риши Сунак беше обявен за следващия лидер на Консервативната партия на Великобритания от ръководителя на Комитета на консервативните законодатели, който определя правилата за избор и смяна на лидера. А с този ход той става и министър-председател.

42-годишният бивш министър на финансите остана единственият кандидат за премиер. А малко след това направи и първото си изявление.

Сунак грабна ключа за премиерския кабинет, след като другият кандидат, зам.-министърът на отбраната Пени Мордант, обяви, че той има пълната ѝ подкрепа. Тя не успя да събере необходимите 100 гласа на депутати от торите. Така Мордант се отказа минути преди крайния срок за обявяване на номинациите.

"Нашата партия е нашето членство. Всички ние имаме дял в това кой е нашият лидер. Това са безпрецедентни времена. В резултат на това избрахме нашия следващ министър-председател. Това решение е историческо и показва още веднъж разнообразието нашата партия. Риши има моята пълна подкрепа", се казва в позицията Пени Мордант.

А по-рано и бившият премиер Борис Джонсън се отказа от надпреварата.

"Бих могъл в действителност да се върна на "Даунинг стрийт" в петък. През последните няколко дни за съжаление достигнах до заключението, че това просто не би било правилното решение как да постъпя. Не можеш да управляваш ефективно, ако нямаш обединена партия в парламента", коментира бившият премиер на Великобритания.

Третият министър-председател на Великобритания в рамките на по-малко от два месеца има нелеката задача да възстанови стабилността в страната, която от години е разтърсвана от политически и икономически предизвикателства.  Моментът е труден и за икономиката.

А обществеността не беше чувала от него никакви планове за възстановяване от лятото, когато се проведе предишната лидерска кампания, спечелена от оттеглилата се преди 45 дни Лиз Тръс.

Сунак ще е първият британски премиер от индийски произход. Той е и сред най-богатите политици на Острова.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК