Лиз Тръс подаде оставка, призна, че не може да изпълни мандата

Тя сдаде властта само 45 дни, след като зае поста на премиер - най-краткият мандат в Обединеното кралство

20.10.2022 | 15:55 Редактор: Ирена Бакърджиева

Британският министър-председател Лиз Тръс подаде оставка. В реч пред "Даунинг стрийт" 10 Тръс обяви, че е информирала крал Чарлз Трети, че напуска поста на председател на Консервативната партия след провал на финансовата ѝ политика.

Тя бе избрана за лидер на торите след оставката на Борис Джонсън през лятото, но се задържа на този пост едва 45 дни. През това време мини бюджетът на Тръс срина пазарите, загуби свои двама ключови министри и доверието на повечето свои депутати.

Лиз Тръс ще остане в историята като най-кратко служилия министър-председател на Обединеното кралство.

"Встъпих в длъжност във време на голяма икономическа и международна нестабилност. Признавам, че предвид ситуацията не мога да изпълня мандата, с който бях избрана от Консервативната партия. Това ще гарантира, че ще останем на пътя на изпълнението на нашия фискален план и ще запазим икономическата стабилност и националната сигурност на страната ни", коментира Тръс.

Лидерът на опозиционните лейбъристи Киър Стармър призова за спешни избори, като заяви: "След 12 години провал на торите, британците заслужават много повече от тази въртяща се врата на хаоса. През последните няколко години торите определиха рекордно високи данъци, разрушиха институциите ни и създадоха криза на жизнения стандарт. Сега те сринаха икономиката толкова силно, че хората са изправени пред 500 паунда месечно допълнително по ипотеките си. Щетите, които нанесоха, ще се поправят с години. Всяка от тези кризи е дело на Даунинг стрийт, но е платена от британската общественост."

"Всяка от тях остави страната ни по-слаба и в по-лошо положение. Торите не могат да отговорят на последния си провал, като отново просто щракнат с пръсти и разместят хората по върховете без съгласието на британския народ. Те нямат мандат да подлагат страната на поредния експеримент; Великобритания не е тяхно лично владение, което да управляват както си искат. Британската общественост заслужава да се произнесе по бъдещето на страната. Имаме нужда от общи избори - сега", добави той.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК