Лиз Тръс - най-кратко служилият и най-непопулярният премиер на Великобритания

След оставката ѝ в рамките на Консервативната партия ще се проведат избори за нов лидер

20.10.2022 | 19:00 Редактор: Ирена Бакърджиева

Британският министър-председател Лиз Тръс подаде оставка. Тя обяви, че е информирала крал Чарлз Трети, че напуска поста председател на Консервативната партия след провал на финансовата ѝ политика. Лиз Тръс ще остане в историята като най-кратко служилия министър-председател на Обединеното кралство.

Лиз Тръс стъпи в длъжност на 6 септември, но се задържа на поста министър-председател едва 45 дни. Причината – провал на икономическия ѝ план за мащабно намаляване на данъците, който доведе до срив на пазарите и две оставки на ключови министри.

"Встъпих в длъжност във време на голяма икономическа и международна нестабилност. Признавам, че предвид ситуацията не мога да изпълня мандата, с който бях избрана от Консервативната партия", заяви Тръс.

Така нареченият "мини бюджет" на Лиз Тръс за рекордно кратко време успя да изплаши чуждестранните инвеститори, в резултат на което британският паунд се обезцени до рекордно ниска стойност спрямо долара. Икономическият хаос се превърна в политическа криза, а Тръс – в най-непопулярния британски премиер в историята на социологическите проучвания.

След оставката ѝ в рамките на Консервативната партия ще се проведат избори за нов лидер.

"Разговарях с председателя на партията Джейк Бери и той потвърди, че е възможно до 28 октомври да се проведат избори за лидер. Така че би трябвало да имаме нов лидер преди гласуването на бюджета, което е насрочено за 31 октомври", обяви председателят на Комитет 1922 сър Греъм Брейди.

Според опозицията обаче, провалът на Тръс е цялостен провал на консерваторите. Затова лидерът на лейбъристите сър Киър Стармър и лидерът на либералите сър Ед Дейви призовават за извънредни парламентарни избори.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК