Кремъл: Отношенията ни с Великобритания няма да се подобрят при управлението на Сунак

Вашингтон и Западът обвиниха Русия, че използва заплахата за мръсна бомба като предлог за ожесточаване на войната

25.10.2022 | 15:16 Редактор: Петя Кръстева
Кремъл: Отношенията ни с Великобритания няма да се подобрят при управлението на Сунак

Русия заяви, че няма причина да очаква отношенията с Великобритания да се подобрят при управлението на новия ѝ премиер Риши Сунак.

"Засега не виждаме никакви основания за надежда за някакви положителни промени в обозримото бъдеще", каза пред репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. "Русия запазва готовността си да обсъди най-сложните въпроси на масата на преговорите. Но не и за сметка на нашите интереси."

Сунак стана най-младият премиер на Великобритания за последните две столетия, след като по-рано днес пое управлението от свалената от власт Лиз Тръс. 

Откакто на 24 февруари Русия нахлу в Украйна с армия от десетки хиляди войници, Обединеното кралство е един от най-гласовитите поддръжници на Киев и украинския президент Володимир Зеленски. Сунак е третият британски министър-председател за този период, отбеляза Ройтерс.

Руските официални лица приеха със задоволство както оттеглянето на Борис Джонсън, така и това на Тръс и многократно са заявявали, че не виждат никаква възможност за подобряване на отношенията с Лондон, без значение кой е обитателят на "Даунинг стрийт" 10. 

Кремъл отново повтори твърденията си, че Украйна възнамерява да използва радиоактивна "мръсна бомба", като предупреди, че отричането от Запада на тази позиция на Русия е опасно.

"Подобен подход е несериозен", каза Песков по повод отхвърлянето от САЩ на твърденията на Москва, цитиран от БТА.

Украйна, САЩ, Великобритания и Франция отхвърлиха твърденията на Москва, отправени от няколко руски официални лица през последните дни, че Киев може да се готви да взриви радиоактивно устройство на територията на Украйна.

Русия възнамерява да повдигне въпроса в Съвета за сигурност на ООН и призова генералния секретар на Обединените нации Антониу Гутериш да направи всичко възможно да "предотврати извършването на това ужасно престъпление".

Вашингтон и другите западни страни обвиниха руския президент Владимир Путин, че си служи със заплахата за мръсната бомба като предлог да ожесточи войната в Украйна.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК