По молба на Зеленски: Люк Скайуокър набира дронове за войната в Украйна

По думите му те са получили над 500 от началото на инициативата

20.10.2022 | 16:17 Редактор: Ирена Бакърджиева
По молба на Зеленски: Люк Скайуокър набира дронове за войната в Украйна

Изглежда като резюме на следващата част от Междузвездни войни, но се случва в реалния живот. Актьорът Марк Хамил, който изигра героя на джедая в оригиналната трилогия на Джордж Лукас "Междузвездни войни", която дебютира през 1977 г., служи като посланик за набиране на средства за украинския проект "Армия от дронове" в борбата му срещу руската инвазия, след като получи молба от президента Володимир Зеленски миналия месец.

"Много просто: Украйна се нуждае от дронове. Те определят изхода от войната, те защитават своята земя, своя народ, те наблюдават границата, те са очи в небето", заяви Хамил в интервю с Джо Матийо в Sound On на Bloomberg Radio. "Бях наистина шокиран, защото ми дават тези актуализации поне два или три пъти седмично за това, което се случва, и казаха, че са получили над 500 дрона, откакто започнах инициативата".

След разговор в Zoom със Зеленски, Хамил започва да работи с United24, официалното звено за набиране на средства на украинското правителство, за оборудване на армията на страната с дронове. Известни личности, включително Лив Шрайбер и Барбара Стрейзънд, също подкрепиха United24, като помогнаха за набирането на средства за инициативи, фокусирани върху медицинска помощ, пише "Фокус".

По-рано този месец Хамил публикува в Twitter изображение на самотен изтребител X-Wing, моделът, управляван от героя му Скайуокър, в синьо-жълтите цветове на знамето на Украйна, изправен срещу флота от звездни разрушители, управлявани от империята на злото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК