Великобритания: Русия обмисля голямо изтегляне на силите западно от р. Днепър

Това се посочва в последната актуализация на разузнавателните данни

20.10.2022 | 14:35 Редактор: Искра Ангелова
Великобритания: Русия обмисля голямо изтегляне на силите западно от р. Днепър

Има вероятност руските власти сериозно да обмислят голямо изтегляне на силите си от района западно от река Днепър, се посочва в последната актуализация на разузнавателните данни на британското министерство на отбраната.

В изявлението на Министерството се отбелязва, че на 18 октомври 2022 г. наскоро назначеният командир на руските сили в Украйна генерал Сергей Суровикин е казал пред руските медии, че в района на Херсон се е появила "сложна ситуация". Той също така одобри предварително обявените планове на окупационните власти за евакуация на цивилното население, информира БНР.

Като общ оперативен командир, съобщението на Суровикин, което подчертава негативните новини за т.нар. от Русия "специалната военна операция", е изключително необичайно, се посочва в актуализираната информация на британското военни министерство и се отбелязва, че "това вероятно показва, че руските власти сериозно обмислят голямо изтегляне на силите си от района западно от река Днепър".

Според британското разузнаване ключово предизвикателство на всяка руска операция за изтегляне би било извеждането на войските и тяхното оборудване в добро състояние през широката 1000 метра река: "Тъй като всички постоянни мостове са сериозно повредени, Русия много вероятно ще разчита в голяма степен на временен мост с шлепове, който завърши близо до Херсон през последните дни, и военни понтонни фериботни единици, които продължават да работят на няколко места".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК