Ковачевски: Откриването на българския клуб в Охрид е провокация

Премиерът смята, че организаторите са малка група, която има личен интерес

08.10.2022 | 12:18 Редактор: Ваня Кузманова

"Смятам, че това е провокация, която не носи никаква полза", каза министър-председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски по случай на откриването на българския клуб в Охрид "Цар Борис III".

Според него откриването на културен център трябва да носи името на някой, който събира хората, а не на някой, към когото гражданите имат негативни чувства. "Не само македонците, но и предимно евреите", допълни той.

Ковачевски смята, че организаторите са малка група, която има личен интерес от създаване на клубове с такива имена. "Не познавам тези хора, но със сигурност знам, че не са близки до СДСМ", допълни той в интервю за предаването "Click plus".

По време на официалното откриване на клуба стотина души скандираха "татари", "българи фашисти". Част от тях хвърляха яйца и камъни срещу сградата където се намира българският клуб. На протеста имаше и югославски знамена с петолъчката от времето на диктатора Йосип Броз Тито. Македонският министър на вътрешните работи Оливер Спасовски също осъди откриването не клуба и подкрепи протеста. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
А ЩЕ ПРИЕМАТ ЛИ ВЛАС
преди 1 година
А ЩЕ ПРИЕМАТ ЛИ ВЛАСТИТЕ В СКОПИЕ ИМЕТО НА БЪЛГАРСКИЯ КЛУБ ДА Е "ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ" !!! ОЩЕ ПОВЕЧЕ, ЧЕ ТЕХНИЯТ ПРЕЗИДЕНТ ПЕНДАРОВСКИ ОБЯВИ, ЧЕ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ БЕЗ СЪМНЕНИЕ СЕ Е ЧУВСТВАЛ БЪЛГАРИН. Това с Цар Борис наистина не обединява хората от 2-тестрани на границата. Сигнализирай за неуместен коментар