Положиха ковчега на кралицата в "Сейнт Джордж", коргитата я посрещнаха за последен път (ВИДЕО)

Публичните събития за погребението на Елизабет II приключиха

19.09.2022 | 20:00 Редактор: Искра Ангелова

Ковчегът на кралицата приключи последното си пътуване по историческата "дълга разходка" в "Уиндзор".

Стотици военни се наредиха по маршрута, навели глави, докато държавната катафалка преминаваше, носейки ковчега на монарха. Това е дълбоко личен момент за местните жители, които гледаха на кралицата като на свой съсед и до голяма степен част от своята общност.

Гледката бе и много трогателна - това последно шествие на кралицата. След целия блясък на шествието в Лондон и в "Ундзор" има стотици хора, покрай които премина катафалката, но след портите на замъка не бяха допуснати външни лица. Ковчегът пропътува последните пет километра сам, далеч от погледите на гражданите, и пристигна на мястото, което Елизабет II наричаше дом и където тя и херцогът на Единбург прекараха локдауна по време на пандемията. И където, разбира се, тя седеше сама в параклиса "Сейнт Джордж" за погребението на съпруга си само преди година, информира dnes.bg.

Не би било почит към кралицата без присъствието на любимите ѝ коргита. Муик и Санди бяха забелязани да чакат процесията, носеща ковчега на кралицата до параклиса "Сейнт Джордж".

Те са последните две коргита, които кралицата е притежавала, преди да почине.  Сега те ще бъдат оставени под грижите на принц Андрю и бившата му съпруга Сара Фъргюсън.

Любимият кон на кралицата, Ема, също бе в Уиндзор, за да види монарха да минава покрай него.

А прелюдия и фуга в до минор от Йохан Себастиан Бах сложи край на службата в параклиса "Сейнт Джордж", на която присъстваха около 800 души. С нея публичните събития за погребението на кралицата приключиха.

Членове на кралското семейство, включително крал Чарлз III, напуснаха параклиса и отидоха в самия замък "Уиндзор". В 19:30 кралят и роднините му се върнаха в параклиса за истинското погребение на монарха, което се случи далеч от камерите.

Тя беше погребана до покойния си съпруг, херцога на Единбург.

Подробности за това събитие не са разкрити, като Бъкингамският дворец го нарече "дълбоко личен семеен повод". А крал Чарлз III остави бележка на ковчега на майка си, на която пише: "В любяща и всеотдайна памет".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК