Светът се прощава с кралица Елизабет II (НА ЖИВО)

На погребението присъстват стотици световни лидери и високопоставени лица

19.09.2022 | 12:43 Редактор: Искра Ангелова

Светът се прощава с кралица Елизабет II. Поклонението на кралицата в Уестминстър Хол приключи рано сутринта. Милиони хора, които са пътували до Лондон, успяха да отдадат почит.

Четирите деца на кралицата организираха бдение за нея в петък вечерта, а внуците ѝ направиха същото в събота.

Кралските гвардейци бяха на смени по шест часа, за да пазят ковчега с тленните останки на Нейно Величество.  Последният човек, който мина през залата, беше висш служител от Камарата на лордовете.

Погребението на кралицата, което се състои в Уестминстърското абатство, е несравнимо по мащаба си не просто за Великобритания и Европа, но и за света събитие. На него присъстват около 500 световни лидери и високопоставени лица.

А принц Джордж и принцеса Шарлот заедно с родителите им - новите принц и принцеса на Уелс - Уилям и Кейт Мидълтън, също са част от траурната процесия. Ковчегът на кралицата ще бъде поставен до този на съпруга ѝ - принц Филип.

Погребението слага край на 11-дневния национален траур в Обединеното кралство. А от полицията заявиха, че подготовката е най-голямата по рода си в историята на Лондон и е била е по-трудна и от тази за Олимпиадата през 2012 година. Британската столица се охранява от повече от 10 000 полицаи.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК