България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Погребението на кралицата е безпрецедентно, не е организирано подобно от смъртта на Чърчил

Милена Хлебарова посочи, че военният параден костюм излъчва най-високата степен на почит към починалото лице

19.09.2022 | 08:42 Редактор: Ирена Бакърджиева

Светът изпраща кралица Елизабет Втора в последния ѝ път. Церемонията ще сложи край на 11-дневния национален траур в Обединеното кралство. 

"Това е едно от най-тежките от страна на протокол събития. Използва се огромен ресурс от хора, познания, следва се строга процедура по церемониал, който е невиждан в последните години. Действително миналата година беше погребението на принц Филип, но то макар да беше пищно и официално, беше кралско, докато това е държавно и такова не е организирано от смъртта на Уилям Чърчил през 1965 г.", заяви експертът по етикет и протокол и поведение в обществото Милена Хлебарова в студиото на "България сутрин".

Тя уточни, че има остро спазване на правилата и не може да се излезе от тях - Уестминстърското абатство е мястото, а финализирането на събитията ще бъде в параклиса Сейнт Джордж, където са положени останките на редица крале, включително на принц Филип. Той ще бъде изваден от там и ще бъдат положени заедно с кралицата да почиват в мир един до друг.

"Принц Хенри беше лишен от ордените и правото да носи кралска униформа, когато реши да се откаже от кралските си задължения. Баща му е проявил великодушие, за да може двамата братя да бъдат облечени еднакво и да покажат почит към баба си във военната униформа. Военният параден костюм излъчва най-високата степен на почит към починалото лице и всички ще бъдат в такава униформа", отбеляза Хлебарова пред Bulgaria ON AIR.

Гостът разказа, че погребението на кралицата е безпрецедентна случка с присъствие на толкова много световни лидери на едно място, за да я почетат. Тя отбеляза като важно и присъствието на президента Румен Радев на церемонията.

"По протокол те имат предварителна информация и са запознати с правилата къде ще застанат, какво трябва да облекат, колко време им е дадено да отдадат почит на кралицата, в кой сектор ще бъдат ситуирани. След това, когато премине официалната част, могат да говорят помежду си. На такива събития се прави най-добрата политика, защото лидерите имат възможност непринудено да контактуват и да изгладят нередности", посочи Хлебарова.

Тя поясни, че се очаква от 2000 до 2500 официални лица от цял свят да присъстват на погребението, тъй като всички светски личности са обичали да се срещат с нея, защото е била съвременен лидер.

"Крал Чарлз Трети, ако излезе от обувките на майка си, ще се почувства като по-слабо действащо лице. Ще я замести, ще следва нейните съвети, ще има свой почерк, ще изгради свой кралски път, ще има своята кариера на суверен, но няма да излезе от релсите на това, което тя е създала, а ще надгради. Това очаква целият свят - той да продължи в този балансиран, елегантен, съсредоточен, действащ стил на политика", коментира Хлебарова.

Тя счита, че най-трудно ще му бъде да се наложи, защото той е на 73 години и на тази възраст ще е трудно да има толкова натоварен график денонощно. Нейното мнение е, че първата атака срещу него ще бъде за това, че се е развел и че е направил кралица разведена жена.

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
"...безпрецедентно, не е организирано подобно от ..." - думата безпрецедентно, знаетели какво означава? Сигнализирай за неуместен коментар