Неизпълнявани ритуали от ерата "Джордж VI": Свалят короната от ковчега на Елизабет II в "Уиндзор"

Той ще бъде спуснат в намиращата се там кралска гробница

19.09.2022 | 18:37 Редактор: Искра Ангелова

На 19 септември Лондон притихна. Милиони хора спряха работа и изпълниха улиците на столицата или останаха пред телевизорите в знак на почит към най-дълго управлявалия монарх - 71 години живот на трона в служба на народа.

Стотици хиляди изпращат кралица Елизабет Втора в последния ѝ земен път. Тя ще бъде погребана в тесен семеен кръг тази вечер, а преди това ковчегът беше пренесен до Уестминстърското абаство, теглен от моряци и съпроводен от членове на кралското семейство. След официалната церемония, покритият с британския флаг ковчег потегли към замъка "Уиндзор", където ще бъде спуснат в намиращата се там кралска гробница.

В рамките на днешните церемонии, Великобритания и светът стават свидетели на ритуали, неизпълнявани от последното подобно погребение - на бащата на Елизабет - Джордж VI. Пазителят на кралските бижута ще свали кралската корона от ковчега, символизирайки раздялата на кралицата от короната. Лорд-шамберланът пък - най-високопоставеният служител на кралския двор, ще трябва да счупи жезъла си и да го постави върху ковчега - в знак, че настъпва краят на неговата служба за кралицата.

Точно в 10 часа българско време Уестминстърското абатство отвори вратите си за 2000-те гости на церемонията по погребението. До там от Уестминстър хол, където четири дни денонощно хиляди изразиха почитта си, ковчегът беше пренесен на оръдейна платформа.

Церемонията по държавното погребение в абатството започна точно в 13 часа местно време, когато върху ковчега беше поставена короната на кралицата. Траурната служба продължи около час и завърши с двуминутно мълчание и изпълнение на британския химн.

След това, с нова процесия от Уестминстърското абатство, ковчегът бе пренесен до арката "Уелингтън" в "Хайд парк". Емблематичният часовник "Биг Бен" отмерваше с камбанен звън всяка минута. Още през нощта стотици заеха места в "Хайд парк" - прави, на столче, с одеяло на тревата. 10 000 военни и служители на реда се грижеха за сигурността.

"Кралицата беше част от живота ми. Тя беше забележителна жена. И винаги беше усмихната", сподели британка.

Мразовитата нощ не спря и хилядите, които се редиха на опашка да почетат кралицата в Уестминстър хол. Сутрешните часове изпратиха последните поданици, след което портите се затвориха.

"Това ще е смесица от чувства и този момент ще остане в историята", коментира друга жителка на Великобритания.

До последно опашката от желаещи беше 11 км, някои от тях се наложи да чакат 24 часа.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК