Разследват замлъкването на Биг Бен, крал Чарлз с трогателни думи

Кралското семейство публикува непоказвана снимка на Елизабет II

19.09.2022 | 13:50 Редактор: Искра Ангелова

Светът казва последно "Сбогом" на кралица Елизабет II. В Лондон се провежда церемонията по държавното погребение на най-дълго управлявания британски монарх, с което се слага край на 11-дневния национален траур в Обединеното кралство.

Това е събитие, което няма равно по мащаб за последните 6 десетилетия. Заради близо 500-те световни лидери, премиери, президенти, крале, принцове, император, британската преса посочи, че шансът да се озовеш в такава компания, е един път на век. Над 10 000 полицаи и военни се грижат за сигурността на събитието.

Един милион поданици се стекоха в Лондон, а от малкия екран церемонията следят близо 4 милиарда души. Ковчегът с тленните останки на кралицата остана в Уестминстър хол до 6:30 ч. местно време, или 8:30 българско. Очакваните 2000 гости започнаха да влизат в Уестминстърското абатство в 10 часа. Сред тях са президентът Румен Радев и бившият премиер Симеон Сакскобургготски. 

"Това ще е смесица от чувства и този момент ще остане в историята. И искаме да сме там", сподели британка.

Опашката беше затворена половин час след полунощ. Но хиляди не се отказаха и искаха да се наредят, надявайки се да зърнат кралицата си за последен път. Макар че дължината ѝ беше 11 км., чакането на моменти се равняваше на 24 часа.

"Не можех да повярвам, че сме последните. Беше наистина фантастично", коментира жителка на Острова.

А поданиците на кралството запазиха и минута мълчание в 20:00 часа местно време. Те не чуха обаче звън от Биг Бен, който трябваше да даде началото ѝ, заради което започна разследване защо знаменитият часовник е замлъкнал.

Малко след това дъга озари небето и се смеси със залеза. Дъгата беше забелязана и в замъка Уиндзор в същия ден, когато кралицата почина на 8 септември. Различните части на кралството притихнаха. Моментът приключи с аплодисменти в чест на Нейно Величество. Новият крал благодари за огромната любов към майка му.

"През последните 10 дни жена ми и аз бяхме толкова дълбоко трогнати от многото съобщения за съболезнования и подкрепа, които получихме от тази страна и от целия свят. Бяхме трогнати от всички, които си направиха труда да дойдат и да отдадат почитта си към службата на моята скъпа майка, покойната кралица", заяви Чарлз III.

Точно в 10 часа българско време вратите на абатството се отвориха. Там започна религиозна служба пред 2000 души, сред които 500 световни лидери. Стотици полети бяха отменени, за да не смущават процесията.

За да се прости с най-дълго управлявалия си монарх, кралското семейство публикува непоказвана снимка на Елизабет II. Тя е направена, за да отбележи платинения юбилей на Нейно Величество. На нея носи перли, подарени от баща ѝ - крал Джордж VI, за 18-ия ѝ рожден ден.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК