Елизабет II считала коргитата си за част от семейството, яли са само класна храна

Тя е първият управляващ монарх, който спечели Royal Ascot Gold Cup

12.09.2022 | 20:40 Редактор: Петя Кръстева
Елизабет II считала коргитата си за част от семейството, яли са само класна храна

Още от ранна детска възраст кралица Елизабет II е изпитвала силна привързаност към животните. Тя е била запален конен ездач и любител на кучета от породата корги, с които често я заснемаха да се разхожда.

Освен това монархът се "грижеше" за две гигантски костенурки, слон, ленивец и два ягуара - част от които живееха в Лондонския зоопарк. Елизабет II oбаче беше привързана най-силно към своите кучета и неведнъж е заявявала, че "коргитата са част от семейството".

Откакто се възкачва на трона през 1952 г., кралицата е притежавала повече от 30 коргита. Тя получава първото си кученце като подарък за 18-ия си рожден ден от своя баща - крал Джордж VI. Връзката ѝ с четириногото на име Сюзън става толкова силна, че Елизабет II дори го взема на медения си месец.

eli3

Всичките ѝ коргита до момента са потомци на Сюзън, която умира през 1959 г. и е погребана в Сандрингам.

Ричард Грифин, офицер от кралската охрана, който работи с кралицата в продължение на 14 години, си спомня, че тя е имала цели 11 кучета наведнъж. Шеф готвачът на кралското семейство Дарън Маккгрейди пък разказва, че докато е работел в двореца, се е налагало да приготвя цяло меню за любимците на кралицата.

"То биваше избрано и изпращано до нас в кухнята всеки месец от г-жа Феник, която се грижеше за всички кучета в Сандрингам. Един ден хапваха говеждо, на следващия ден пиле, на по-следващия - агнешко, а след това и заешко", разказва той пред списание "Hello".

eli4

Кралицата е притежавала още лабрадори, кокер шпаньоли и доргита - кръстоска между корги и дакел. През 2016 г. коргитата на кралицата дори "изгряха" на корицата на списание "Vanity Fair" в серия от портрети, редом до своята стопанка.

Нейно Величество е изпитвала силна любов и към конете. Ездата е страст, която е споделяла с майка си. Смята се, че тя се е зародила още след първия ѝ урок по езда.

Кралицата развъждала и се състезавала с коне в продължение на повече от 60 години.

eli1

Тя влезе в спортната история, като стана първият управляващ монарх, който спечели Royal Ascot Gold Cup със своя чистокръвен кон Естимейт през 2013 г, предаде Sky News.

Наброяващите около 180 коне и понита на кралицата живеят в различни кралски резиденции и конюшни. Някои от тях са настанени в базите в "Балморал" и Сандрингам. През изминалата година кралицата дори беше почетена в официалната Зала на славата на състезателите в конни надбягвания без препятствия заради отдадеността ѝ към спорта. 

Снимки: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК