Чарлз III към поданиците си: С добротата си кралица Елизабет ще липсва изключително много на всички

Тя беше вдъхновение за мен и моето семейство, каза престолонаследникът

09.09.2022 | 20:22 Редактор: Елеонора Танева

Новият крал на Великобритания Чарлз III с първо обръщение към нацията часове след смъртта на Кралица Елизабет II. Новият британски монарх благодари за подкрепата и обяви, че ще следва стъпките и заветите на своята майка.

"Говоря Ви с чувство на огромна мъка. През целия си живот Нейно височество кралицата, моята майка, беше вдъхновение за мен и моето семейство. Кралица Елизабет живя живот, изпълнен с доброта и ще липсва изключително много на всички ни", подчерта Чарлз Трети. Неговото обръщение към нацията беше предварително записано, след като зае престола на Елизабет Втора.

За Чарлз фактът, че се е подготвял за този момент през целия си съзнателен живот, парадоксално прави по-трудни, а не по-лесни предизвикателствата, пред които е изправен, коментира "Таймс".

Съветниците и приятелите на новия британски крал отдавна са обезпокоени, че склонността му да се опитва да прави нещо ново или да променя нещата може да бъде опасна за дългосрочното добруване на самата монархия, пише изданието.

А предвид неговата напреднала възраст, очакването, че управлението му ще бъде сравнително кратко, може да засили желанието му за изява. Ето защо в официалните среди има известно безпокойство, че за Чарлз може да е трудно да гарантира, че няма да бъде възприеман като монарх, който се "намесва" в тяхната работа, посочва "Таймс.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК