Ивайло Цветков - Нойзи и Стефан Тафров за Елизабет II: Краят на една епоха

Тя ще остане завинаги в съзнанието и на българите

09.09.2022 | 19:27 Редактор: Ваня Кузманова

Кралица Елизабет II ще остане завинаги в съзнанието на някои българи. Стефан Тафров е един от тях. Като бивш български посланик в Лондон, той се е срещал се нея неведнъж. 

Краят на една епоха. Така културният антрополог Ивайло Цветков - Нойзи реагира на тъжната вест за смъртта на британската кралица. 

"Усещането ми е, че току-що си отиде 20 век. Много по-късно, отколкото летоброенето го изисква. Елизабет II беше символ на няколко епохи в британската история, като започнем от най-големия катаклизъм след войните през 17 век. А именно - края на колониалния период. Тя през този дълъг и наситен със събития живот видя какво ли не и премина през всичко това с гордо вдигната глава", каза Ивайло Цветков.

"През всичкото това време Елизабет беше не само като лъча светлина, но и носителят на традицията, носителят на гордия британски дух и с това най-вече трябва да я запомним", допълни той.   

Дипломатът Стефан Тафров няма да забрави първата си среща с Елизабет II. На 2 март 1995 г. той се качва на кралската каляска, която го отвежда в Бъкингамския дворец, където му предстои да връчи акредитивните си писма на британския монарх като посланик на България в Обединеното кралство. 

"Тя много обичаше тези церемонии, защото не можеше да пътува толкова много по политически причини. Каза ми, че България е приятел на Великобритания, възобновява демокрацията", сподели дипломатът. 

И разказа история как завел съпругата на Петър Стоянов при кралицата. Тафров илюстрира изключителното дълголетие на кралицата с разликата в рождените дати на първия и последния ѝ премиер. 

"Първият Чърчил е роден през 1874 г., а последната - Лиз Тръс, е родена през 1975 г. - 101 г. разлика. Работила е с 15 министър-председатели, това показва каква епоха е тя. Затова те говорят за Втората Елизабетинска епоха. Първата е през 16 век", допълни Тафров. 

Според бившия ни посланик в Обединеното кралство историята ще запомни Елизабет II като една достойна жена, която беше разбрала своята роля като кралица и я изпълни по един блестящ начин.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК