2 дни след смъртта на Елизабет II започва печатането на новите банкноти, променят химна

Тя ще бъде погребана в мемориалния параклис на крал Джордж Шести заедно с майка си, баща си и сестра си

09.09.2022 | 18:41 Редактор: Ваня Кузманова
2 дни след смъртта на Елизабет II започва печатането на новите банкноти, променят химна

Очаква се принц Чарлз да бъде официално обявен за крал в събота. 

В 20 часа българско време в катедралата "Свети Павел" в Лондон ще се проведе възпоменателна служба, на която ще присъстват министър-председателят и други висши министри. По същото време кралят ще направи първото си телевизионно обръщение към нацията като монарх. 

Очаква се утре да започне отпечатване на нови банкноти. Ще бъде променен и британският национален химн - "Господи, пази кралицата" ще стане "Господи, пази краля". 

В неделя ще се проведе служба в шотландската катедрала "Свети Егидий". А новият крал ще се отправи на обиколка из страните от Обединеното кралство. На следващия ден кoвчегът на кралица Елизабет II ще бъде пренесен с полет от Шотландия обратно в Лондон и ще остане в Бъкингамския дворец.

Във вторник тялото на кралица Елизабет II ще бъде положено в Уестминстър Хол. Архиепископът на Кентърбъри ще проведе опело. Вероятно ще се проведе и така наречената церемония - бдение на принцовете, при която внуците на кралицата освобождават за кратко охраната, за да могат те да постоят на стража до ковчега. Нещо подобно се случи и след смъртта на крал Джордж V. 

В сряда пък ще се проведе репетиция на погребението, а британците ще могат да отдадат почит на покойната кралица 23 часа на ден, всеки ден, в продължение на четири дни. 

След точно седмица световните лидери ще започнат да пристигат в Лондон, за да присъстват на погребението. То най-вероятно ще се проведе следващия понеделник. Ковчегът на кралицата да бъде пренесен от моряци до параклиса "Свети Георги" в замъка Уиндзор. Службата ще бъде предавана по телевизията и се очаква да я гледат милиарди зрители от цял свят. 

Кралицата ще бъде погребана в мемориалния параклис на крал Джордж Шести заедно с майка си, баща си и сестра си. А ковчегът на покойния ѝ съпруг, принц Филип, ще бъде преместен от сегашното му място в кралската гробница, за да бъде при нея.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК