Чарлз Трети - принцът, на когото народът трудно прости, че замени Даяна с Камила

Той чака 53 г. между титлите принц и крал

09.09.2022 | 19:04 Редактор: Елеонора Танева

Крал Чарлз III – или най-дълго чакащият престолонаследник в британската история. Роден през 1948 година, той е първородният син на Кралица Елизабет II и Принц Филип Херцог на Единбург. Прекарал по-голямата част от живота си в сянката на майка си, Чарлз е първият монарх в британската история, защитил бакалавърска степен в университета в Кеймбридж. 

Едва на 20-годишна възраст, Чарлз официално получава титлата "Принц на Уелс". Призвание, което се предава на престолонаследниците на британската корона. 

Бъдещият крал продължава своето образование като летец и като баща си - става част от Кралския Военноморски флот и Кралските военновъздушни сили.

През 1981 година принцът се сгодява за тогава едва 19-годишната лейди Даяна Спенсър.

"Аз съм възхитен и щастлив. Също така съм и изумен от нейната смелост да ме приеме", казва тогава Чарлз.

Тяхната сватба е гледана от над 75 милиона души по цял свят. Малко след това се раждат и двамата им синове. Принцовете Уилям и Хари. На този етап, обаче, бракът между Чарлз и Даяна е в криза, заради множество слухове за скандали и изневери, които всекидневно оглавяват първите страници на вестниците. 

"Съобщаваме от Бъкингамския Дворец, с голямо съжаление, че принцът и принцесата на Уелс се развеждат" - така официално съобщиха за раздялата им.

Година след финализирането на развода между двамата, светът е разтърсен от внезапната смърт на принцеса Даяна. През 2005 година принц Чарлз се жени за дългогодишната си приятелка Камила Паркър Боул. Малко след това, двамата започват да поемат част от отговорностите на Кралицата. Съпругата на Чарлз, Камила, херцогинята на Корнуол, ще бъде кралица-консорт - титла, която тя получи с благословията на кралица Елизабет II след години на спорове и спекулации. 

Като крал, Чарлз вече няма да има лични документи или да има право да изказва крайни мнения по различни казуси. А целият свят се пита какъв крал ще бъде той. 

Приближени до кралското семейство са обезпокоени, че склонността му да се опитва да прави нещо ново или да променя нещата, може да бъде опасна за дългосрочното добруване на монархията. Други пък са на мнение, че Чарлз III разбира много добре колко точно тежи британската корона и какво означава дълг към обществото. 

Дали ще тръгне по стъпките на майка си или ще се противопостави на строгия етикет на управление, ще се разбере в следващите месеци.

Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК