Чарлз седна на трона, световните лидери със силни думи за Елизабет

Байдън описа кралицата като нещо повече от монарх и подчерта, че тя е определила една епоха

09.09.2022 | 08:27 Редактор: Тодор Петров
Чарлз седна на трона, световните лидери със силни думи за Елизабет

На британския престол вече застана Чарлз III. Той е най-големият син на Елизабет II. Снощи в кратко изявление Чарлз определи смъртта на своята майка като най-голямата тъга за семейството му. Очаква се по-късно днес Чарлз да направи и първото си обръщение към поданниците на короната. 

Световните лидери изразиха почитта си към кралица Елизабет II. Настоящият президент на САЩ Джо Байдън описа кралицата като нещо повече от монарх и подчерта, че тя е определила една епоха.

Барак Обама определи управлението ѝ като "грация, елегантност и неуморна работна етика". В речта си малко след обявяването на новината за кончината ѝ развълнуваният Джъстин Трюдо заяви, че тя е имала очевидна, дълбока и трайна любов към канадците. 

Германският канцлер Олаф Шолц подчерта, че няма да остане забравен нейният ангажимент за германско-британското помирение след ужасите на Втората световна война. 

Едно от първите изявления след кончината на британския монарх направи британският министър-председател Лиз Тръс. 

"Елизабет беше скалата, върху която беше изградена съвременната монархия. Великобритания е велика държава благодарение на нея. Кралица Елизабет II ни даваше силата, от която имахме нужда. Тя беше най-дълго управлявалият монарх. Управлява с достойнство, а нейните постижения ще надживеят споменът ѝ за нея. Тя беше вдъхновение за мен и за всички британци", каза Лиз Тръс.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК