"Добросърдечна", "забавна", "епоха"... Световните лидери се простиха с Елизабет II

"Тя беше един от най-любимите ми хора на света и ще ми липсва толкова много", заяви канадският премиер Джъстин Трюдо

09.09.2022 | 13:41 Редактор: Петя Кръстева

След новината за кончината на Елизабет II световните лидери изразиха почитта си към живота и управлението на британската кралица. Те изтъкнаха дълбокото ѝ чувство за дълг и стабилност, както и чувството за хумор и добротата на кралицата.

Едно от първите изявления след смъртта на монарха направи британският министър-председател Лиз Тръс. 

"Елизабет беше скалата, върху която беше изградена съвременната монархия. Великобритания е велика държава благодарение на нея. Кралица Елизабет II ни даваше силата, от която имахме нужда. Тя беше най-дълго управлявалият монарх. Управлява с достойнство, а нейните постижения ще надживеят спомена за нея. Тя беше вдъхновение за мен и за всички британци", коментира Тръс. 

Френският президент Еманюел Макрон припомни, че Елизабет беше "една добросърдечна кралица", която е била "приятелка на Франция". Германският канцлер Олаф Шолц отдаде почит на прекрасния хумор на кралицата и подчерта, че няма да остане забравен помощта ѝ за германско-британското помирение след ужасите на Втората световна война. 

В Канада емоционалният Джъстин Трюдо заяви, че тя е имала "очевидна дълбока и трайна любов към канадците". 

"Трудно ми е да повярвам, че последната ми среща с нея е била наистина последната. Толкова ще ми липсват тези разговори. Тя беше внимателна, мъдра, любопитна, полезна, забавна и още толкова много. Тя беше един от най-любимите ми хора на света и ще ми липсва толкова много", заяви той.

А премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн разказа как новината за смъртта на кралицата ѝ е била съобщена в 5 сутринта от полицай, който светнал с фенерче в спалнята ѝ, за да я събуди. 

"Тя беше необикновена. Последните дни от живота на кралицата отразяват обичта ѝ към хората, в името на които изпълняваше задълженията си до самия край", разказва Джасинда Ардерн.

13 американски президенти се срещнаха с кралица Елизабет II. Доналд Тръмп сподели, че "никога няма да забрави топлото приятелство, голямата мъдрост и прекрасното чувство за хумор на Нейно Величество". 

Настоящият президент Джо Байдън описа Елизабет II като "нещо повече от монарх, който е определил една епоха".

"Имах възможността да се срещна с нея преди да почине и тя беше невероятно милостива и достойна жена. Мислите ми и тези на американския народ са с британския народ и тяхната скръб", каза в свое изявление Байдън.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски също написа в Twitter, че с "дълбока тъга" е научил тъжната вест за "тази непоправима загуба". 

Руският лидер Владимир Путин, който се е срещал няколко пъти с кралицата, също изпрати "най-дълбоките си съболезнования" на крал Чарлз III. 

"Най-важните събития в най-новата история на Обединеното кралство са неразривно свързани с името на Нейно Величество. В продължение на много десетилетия Елизабет Втора с право се радваше на любовта и уважението на своите поданици, както и на авторитет на световната сцена", пише той.

Знамената по целия свят са спуснати наполовина в чест на Нейно Величество. А светлините на Айфеловата кула ще бъдат загасени тази нощ в памет на Елизабет II.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК