Светът сведе глава пред паметта на кралица Елизабет II

Хиляди се събраха пред Бъкингамския дворец

09.09.2022 | 06:49 Редактор: Тодор Петров

Успоредно със световните лидери, които отдадоха почит на кралица Елизабет II по повод нейната смърт на 96-годишна възраст, обикновените хора във Великобритания и по света почетоха жената, която е била лице на своята нация в продължение на повече от 70 години. 

В дъждовната лондонска нощ хиляди се събраха пред Бъкингамския дворец в центъра на Лондон, като някои от тях положиха цветя пред черните железни порти. Същото се случи и пред замъка Уиндзор. Портрети на Елизабет бяха поставени на различни места в Лондон. 

От другата страна на Атлантическия океан, в нюйоркския квартал "Таймс Скуеър", бяха положени цветя пред британското консулство. В САЩ в памет на британския монарх знаковата "Eмпайър Стейт билдинг" в Ню Йорк беше осветена в лилаво.

Паметта на най-дълго управлявалия монарх в историята на Великобритания беше почетена и в Рио де Жанейро, където знаковата статуя на Исус Христос беше осветена в цветовете на Обединеното кралство. Президентът на страната Болсонаро обяви 3-дневен траур в южноамериканската държава и изрази съболезнованията си за смъртта на кралицата

Смъртта ѝ беше отбелязана и в други европейски градове. В Берлин цветя и свещи бяха положени пред британското посолството, а във Венеция британският химн "Бог да пази кралицата" беше изпълнен пред сградите на фестивала. В Париж светлините на Айфеловата кула бяха угасени в полунощ.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК