Млади, бедни и от малцинствата - основният профил на руските жертви в Украйна

Киев и Москва дават разнопосочни данни за броя на убитите военни

19.05.2022 | 14:40 Редактор: Елеонора Танева
Млади, бедни и от малцинствата - основният профил на руските жертви в Украйна

Броят на загиналите руски войници в Украйна се пази в тайна от Москва. Кремъл не коментира темата от 25 март, когато призна, че са били убити 1 351 руски войници.

Седем седмици на разрушителни боеве по-късно Киев смята, че броят на убитите руснаци е 27 хиляди. Според мнозина военни и анализатори от западни страни бройката, която Украйна съобщава, е силно завишена, а тази, която дава Москва - силно занижена.

Рускоезичният сайт "Медиазона" съобщава, че е потвърдил смъртта на 2099 руски войници, загинали в сраженията до 6 май, като се позовава единствено на отворени източници. Мнозина от загиналите войници, чиято възраст се съобщава, са между 21 - 23-годишни, а 74 от тях не са били навършили и 20 години, уточнява медията.

Повечето убити произхождат от Южна Русия (по-специално от региона на Северен Кавказ, който е с преобладаващо мюсюлманско население) и от Централен Сибир, уточнява БТА.

"Повечето войници и офицери в сухопътните сили произхождат от малки градове и села в Русия. Това е свързано със социално-икономическото и образователно разслоение", обяснява Павел Лузин, анализатор от новинарския сайт Riddle Russia.

Местните медии и социалните мрежи в Дагестан, който е сред най-бедните региони в Русия и в който в продължение на години вилнеят ислямски екстремисти, са залети от изображения на родители, които скърбят за убитите си синове, след като са били информирани за смъртта им от представители на властите.

Очаквате ли Русия да нападне друга държава след Украйна?

Да, със сигурност. Застрашени са Молдова, Литва, Латвия, Естония, Финландия...
11%
Не, Путин ще спре само с Украйна, но едва след като присвои желаните територии.
19%
На Путин му се иска, но няма да посмее, защото този път НАТО ще отвърне сериозно.
8%
Украйна ще спечели войната и Русия няма да има ресурс и боен дух за ново нападение.
12%
България е застрашена от руско нападение заради политиката, която води в последно време.
2%
Русия не е нападала никого, а защитава сигурността си под заплахата НАТО.
48%
Общо 9339 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК