Войната в Украйна тласка света към недостиг на храна и масов глад

Украинските военни продължават с контраатаката

19.05.2022 | 13:36 Редактор: Тодор Петров

Войната в Украйна може да предизвика глобална продоволствена криза, предупреди ООН. Сраженията прекъснаха доставките на слънчогледово масло, както и царевица и пшеница. 

Това намали глобалното предлагане и доведе до покачване на цената на алтернативните продукти. В момента световните цени на храните са с почти 30% по-високи в сравнение с миналата година. 

"Това зърно помага за прехраната на 400 милиона души по света и тези пристанища сега са затворени заради войната. Нуждаем се отново да бъдат отворени, в противен случай ще се сблъскваме с катастрофа и милиони хора ще бъдат изправени пред глад. А това ще бъде опустошително за най-бедните в света", алармира изпълнителният директор на световната програма по храните Дейвид Бийсли. 

Генералният секретар на ООН предупреди, че войната заплашва десетки милиони хора да изпаднат в продоволствена несигурност, последвана от недохранване и масов глад. 

"Сега има достатъчно храна в нашия свят, ако действаме заедно. Но ако не решим този проблем днес, ще се сблъскаме с призрака на глобалния недостиг на храна през следващите месеци", каза Антониу Гутериш.

В същото време украинските военни продължават с контраатаката. Те са взривили мост, за да спрат настъплението на руските войски в Луганск. Москва съобщи, че близо 1000 украински войници, включително 80 ранени, са се предали от завод "Азовстал" в Мариупол. Повечето са били отведени в бивша затворническа колония в контролираната от Русия част на Донецк. Украйна не е коментирала публично съдбата им. 

Володимир Зеленски нарече нахлуването на Русия абсолютен провал с катастрофални грешки. Той обвини властите в Москва, че са принуждавали млади и неопитни войници да се хвърлят в битка на фронтовата линия.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Очаквате ли Русия да нападне друга държава след Украйна?

Да, със сигурност. Застрашени са Молдова, Литва, Латвия, Естония, Финландия...
11%
Не, Путин ще спре само с Украйна, но едва след като присвои желаните територии.
19%
На Путин му се иска, но няма да посмее, защото този път НАТО ще отвърне сериозно.
8%
Украйна ще спечели войната и Русия няма да има ресурс и боен дух за ново нападение.
12%
България е застрашена от руско нападение заради политиката, която води в последно време.
2%
Русия не е нападала никого, а защитава сигурността си под заплахата НАТО.
48%
Общо 9339 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК