Москва: Рискът от глад е заради санкциите и егоизма на Запада

Захарова подчерта, че Русия изпълнява задълженията си на доставчик

17.05.2022 | 12:17 Редактор: Теодора Патронова
Москва: Рискът от глад е заради санкциите и егоизма на Запада

Рискът от глад, за който се говори в западните страни, е причинен от собствената им политика на санкции и егоистични стъпки за противодействие на последствията от пандемията от коронавирус, а не от специалната военна операция на Русия в Украйна, каза говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

В публикация в канала си в Telegram във вторник дипломатът посочи, че селското стопанство и агропромишленият сектор изпитват затруднения поне от няколко години и има няколко причини за това - пандемията на коронавирус, довела до прекъсване на доставките вериги и в резултат на това покачване на цените, и принуди прехода на редица западни страни към зелена енергия, което се отрази на цените на торовете.

В същото време Захарова обърна внимание на факта, че в разгара на кризата, причинена от пандемията, САЩ и европейските страни спряха потоците от стоки и храни.

"САЩ и Европа купуваха все повече и повече продукти, от които обикновено не се нуждаеха, оставяйки страните от Африка и Азия без нищо. Ситуацията се влошава от ниските нива на хранителни доставки, неблагоприятните метеорологични условия и общите недостатъчни инвестиции в индустрията", пише Захарова, цитирана от "Труд".

Тя подчерта, че всичко това се утежнява от едностранните санкции на Запада срещу Москва.

"Като се има предвид ролята на Руската федерация в търговията с агропромишлени стоки, това не може да не се отрази на доставките на хранителни продукти на нашите партньори. Осъзнавайки ролята на Руската федерация в световния селскостопански пазар, напълно разбирайки каква трудна ситуация се разви в областта на продоволствената сигурност в света като цяло, Западът все пак наложи санкции в областта, която засегна селскостопанския сектор, като по този начин изостри и без това горещата ситуация", каза Захарова.

В същото време тя отбеляза, че въпреки санкционния натиск, Москва продължава да изпълнява договорните си задължения като доставчик на селскостопански продукти, торове, енергийни носители и други критични продукти.

"Дълги години ни обвиняваха, че създаваме заплахи за енергийната сигурност. Казват, че ако нещо се случи, Русия ще спре газа. Тези, които сплашваха света с руския енергиен ключ, са принудени да го откажат - Вашингтон. И така, кой създаде заплахата за енергийната сигурност? Така е и с храната", допълни Захарова.

Очаквате ли Русия да нападне друга държава след Украйна?

Да, със сигурност. Застрашени са Молдова, Литва, Латвия, Естония, Финландия...
11%
Не, Путин ще спре само с Украйна, но едва след като присвои желаните територии.
19%
На Путин му се иска, но няма да посмее, защото този път НАТО ще отвърне сериозно.
8%
Украйна ще спечели войната и Русия няма да има ресурс и боен дух за ново нападение.
12%
България е застрашена от руско нападение заради политиката, която води в последно време.
2%
Русия не е нападала никого, а защитава сигурността си под заплахата НАТО.
48%
Общо 9339 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК