Украйна: Русия унищожава селскостопанския сектор, предизвиква голодомор

Прокремълски местни служители отчуждават цели земеделски стопанства

13.05.2022 | 17:15 Редактор: Теодора Патронова
Украйна: Русия унищожава селскостопанския сектор, предизвиква голодомор

След нахлуването на Русия преди 10 седмици нещата във фермата на Олег в Херсон, Южна Украйна, вървят все по-зле. Окупационните сили са отнели част от зърното му и са откраднали цялата техника, включително камиони, мотокари и джипове, които служителите му са виждали в местните градове да превозват личния състав и оборудването на руската армия. Те са завзели къщата му и селскостопанските сгради, пише Financial Times. 

Фермерът от Херсон Олег заяви, че прокремълски местни служители, назначени от окупационните сили, отчуждават цели земеделски стопанства. Около 200 големи земеделски стопанства, сред които много собственост на американски компании, са включени в списъка за "национализация" и вероятно ще бъдат прехвърлени на проруски бизнесмени от района, каза той.

Правителството на Украйна обвинява Русия, че се опитва да унищожи селскостопанския ѝ сектор, като краде ценни запаси от зърно и машини, умишлено бомбардира ферми и складове и блокира черноморските ѝ пристанища, за да я лиши от приходи от износ, а фермерите - от парични средства.

Но именно конфискуването на зърно в териториите, контролирани от Москва, е най-емоционалният въпрос. Тя прави паралели със съветската политика на конфискация на реколтата, съчетана със затваряне на селяните в техните села през 30-те години на миналия век. Около 4 млн. души умират в последвалия глад в Украйна, известен като голодомор, или смърт от глад.

Конфискациите изглежда са в промишлен мащаб. Министърът на земеделието Микола Сольский заяви, че руските власти са конфискували между 400 000 и 500 000 тона зърно от цялата територия, която са окупирали, като са изнесли по-голямата част от него в Крим.

Като цяло украинското правителство очаква 70-80% от земеделските площи да бъдат засети тази година въпреки проблемите, които войната създаде на фермерите - от повишаването на цените на горивата и торовете до мините и невзривените боеприпаси в полетата им и невъзможността да изнасят запаси от зърно с кораби.

Инна Зелена, местен служител в Херсон, избягала при нахлуването на Русия, казва, че на някои фермери е било забранено да отглеждат високи култури като царевица и слънчоглед, които биха могли да осигурят прикритие на украинските бунтовници. 

Очаквате ли Русия да нападне друга държава след Украйна?

Да, със сигурност. Застрашени са Молдова, Литва, Латвия, Естония, Финландия...
11%
Не, Путин ще спре само с Украйна, но едва след като присвои желаните територии.
19%
На Путин му се иска, но няма да посмее, защото този път НАТО ще отвърне сериозно.
8%
Украйна ще спечели войната и Русия няма да има ресурс и боен дух за ново нападение.
12%
България е застрашена от руско нападение заради политиката, която води в последно време.
2%
Русия не е нападала никого, а защитава сигурността си под заплахата НАТО.
48%
Общо 9339 гласа

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК