90% от зърното в Източна Африка е внос от Украйна и Русия, милиони ще се борят с глада

Хуманитарните помощи за региона са крайно недостатъчни

22.03.2022 | 22:12 Редактор: Искра Ангелова
90% от зърното в Източна Африка е внос от Украйна и Русия, милиони ще се борят с глада

Неправителствената благотворителна организация "Оксфам" предупреждава за неизбежна продоволствена криза в Източна Африка, предизвикана до голяма степен от руската инвазия в Украйна, предаде ДПА.

Главният изпълнителен директор на организацията Габриела Бухер посочи в изявление, че Етиопия, Кения, Сомалия и Южен Судан, наред с други страни, са най-силно изложени на риск.

"Дори този месец да завалят сезонните дъждове, ситуацията няма да се облекчи напълно. Близо 28 милиона души могат да бъдат засегнати", добави тя.

Войната в Украйна оказва двойно въздействие върху Източна Африка, според "Оксфам". Международната общност е насочила вниманието си изцяло върху руската инвазия в Украйна и няма да отговори на ескалиращата криза в този африкански регион, както би могла да направи при други обстоятелства. Освен това страните от Източна Африка внасят до 90 процента от зърното си от Украйна и Русия, а доставките ще бъдат засегнати от войната.

"Ефектът на конфликта в Украйна върху световната продоволствена система ще се усети по целия свят, но най-бедните и най-уязвимите хора ще бъдат най-силно и най-бързо засегнати", каза изпълнителният директор на организацията, цитиран от БТА.

"Оксфам" съобщи, че 21 милиона души в Източна Африка вече се борят с глада, а хуманитарните помощи за региона са крайно недостатъчни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
Аз
преди 2 години
Е, сега САЩ и ЕС ще поемат ли отговорността за тези гладуващи и бедствуващи райони, или пак по навик ще стоварят цялата вина върху Русия? Сигнализирай за неуместен коментар