Сомалия, Кения и Етиопия са на ръба на оцеляването - суша, умиращ добитък и глад (+СНИМКИ)

Африка има най-малък принос за глобалното затопляне, но понася най-голямата тежест

08.02.2022 | 10:30 Редактор: Искра Ангелова
Сомалия, Кения и Етиопия са на ръба на оцеляването - суша, умиращ добитък и глад (+СНИМКИ)

Световната програма по прехраната (WFP) съобщи във вторник, че около 13 милиона души в Кения, Сомалия и Етиопия са изправени пред силен глад, тъй като Африканският рог преживява най-тежката суша от десетилетия. Три последователни дъждовни сезона не успяха да се справят с регистрираното в региона най-голямо засушаване от 1981 г. насам, заяви агенцията на ООН.

Сушата е унищожила реколтата и е причинила "необичайно" висока смъртност на добитъка, принуждавайки селските семейства, които разчитат на скотовъдство и земеделие, да напуснат домовете си. Водата и пасищата са в недостиг, а прогнозите за валежи под средното ниво през следващите месеци заплашват с още по-голяма мизерия, заяви Майкъл Дънфорд - регионален директор на WFP в Източна Африка.

"Реколтата е съсипана, добитъкът умира, а гладът се увеличава, тъй като в Африканския рог има повтарящи се суши", каза той.

002

"Ситуацията изисква незабавни хуманитарни действия", за да се избегне повторение на криза като тази в Сомалия през 2011 г., когато 250 000 души умряха от глад по време на продължителна суша.

Хранителната помощ се разпределя в сухите райони на Кения, Етиопия и Сомалия, където процентът на недохранване е висок и около 13 милиона души са застрашени от силен глад през първото тримесечие на тази година. Около 5,7 млн. души се нуждаят от хранителна помощ в Южна и Югоизточна Етиопия, включително половин милион недохранени деца и майки.

В Сомалия броят на хората, класифицирани като сериозно гладуващи, се очаква да нарасне от 3,5 млн. на 4,6 млн. до май, ако не бъдат предприети спешни мерки, пише БГНЕС.

001

Други 2,8 милиона души се нуждаят от помощ в Югоизточна и Северна Кения, където през септември беше обявено извънредно положение заради сушата.

WFP заяви, че са необходими 327 млн. долара за посрещане на непосредствените нужди през следващите шест месеца и за оказване помощ на пастирските общности да станат по-устойчиви на повтарящи се климатични сътресения.

През 2011 г. липсата на дъждовете доведе до най-сухата година от 1951 г. насам в сухите региони на Кения, Сомалия, Етиопия, Джибути и Уганда.

003

Експертите твърдят, че екстремните метеорологични явления се случват все по-често и по-интензивно поради изменението на климата, като Африка, която има най-малък принос за глобалното затопляне, понася най-голямата тежест.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години