Зеленски обеща съдействие за моряците от "Рожен", ще изнасяме украинско зърно през Варна

Петков потвърди, че Продължаваме промяната" ще гласува за оказване на военна помощ на Украйна

28.04.2022 | 18:34 Редактор: Искра Ангелова

България ще ремонтира украинска военна техника, а Киев ще помогне на София с евтин ток. Това стана ясно след срещата на българския премиера Кирил Петков и украинския президент Володимир Зеленски. Българската делегация посети и разрушените от руската армия градове Бородянка и Буча.

От украинска земя премиерът отново потвърди и че "Продължаваме промяната" ще гласува за оказване на военна помощ на Украйна.

"Въпросите, свързани с военното сътрудничество, трябва да бъдат обвързани с конкретни запитвания. България има заводи, които могат да ремонтират тежка техника, ще повдигнем въпроса пред правителството и парламента", заяви премиерът Петков.

Киев пък ще снабдява България с електроенергия.

"Обсъдихме взаимодействие в енергетиката - Украйна е готова да снабдява България с електроенергия, да съдейства за диверсификацията на газа през Трансбалканския газопровод", увери Володимир Зеленски.

"Когато говорим за енергийна сигурност, България може да бъде инструмент в подкрепата на Украйна, като използва Трансбалканския газопровод и може да достави газ през терминалите за втечнен газ през Гърция и Турция, и ще даде на двете ни държави по-ниски разходи, както и допълнителен приток на гориво", подчерта Кирил Петков.

Вече има план Киев да помогне за връщането на екипажа на блокирания в Черноморск български кораб. Постигнати са били договорености за транспортиране на селскостопанска продукция през пристанище Варна. Киев ще сътрудничи на българските плавателни съдове, блокирани на украинските пристанища.

Преди срещата със Зеленски в Киев, българската делегация посети малките градове Буча, Бородянка и Ирпин, в които бяха открити масови гробове на цивилни. Премиерът Петков и придружаващите го депутатите от три от коалиционните партньори станаха свидетели на разрушенията и извършените зверства.

"Това, което ми направи впечатление, е че имаше и играчки. Това е ужасът на войната", възмути се министър-председателят.

Петков заяви категорично: "България не може да остане безучастна към случващото се в Украйна."

А руският посланик у нас Елеонора Митрофанова посъветва българската делегация да посети не само Киев, а и Донецката и Луганската народна република, за да получи обективна представа и информация за протичащите в Украйна събития.

През президентството у нас се събраха хора, които настояват българското правителство да действа бързо и адекватно, и да осигури военна помощ на Украйна, за да се справи с агресора.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Одобрявате ли кампанията на премиера и ще дарите ли пари за оръжия за Украйна?

Да, много добра инициатива! Вече дарих/ще даря една заплата за целта.
8%
Не, идеята е много лоша! Не е работа на гражданите да събират пари за оръжия за чужда държава.
86%
Със смесени чувства съм след предложението, но няма да даря пари за оръжия за Украйна.
6%
Общо 5184 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
пропаганда
преди 1 година
Защо нашите кораби са заложници на украинските въоръжени сили? Как ще подкрепяме с оръжие страна, която държи нашите кораби за заложници? Ще внасяма ток от Украйна? Пълно безумие - та ние изнасяме повече от половината от произведения си ток в Европа! Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 0
Пешо от Нови хан
преди 1 година
Че изнасяте зърно за Европа,ама питахте ли руснаците за разрешение? Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 0
Кориле
преди 1 година
Вместо да внасяме ток от фашистите украинци, не е ли по-добре ние са си произвеждаме ток!? Имам на предвид реакторите от Козлодуй, когато тази пеперудка Клинтън ни го спря, тази ***, ей затова икономиката ни е зле. Ти си най-лолия от всички, защото дойде с лъжливи обещания. Народа изнемогва, погрижи се за него Сигнализирай за неуместен коментар