Петков до масов гроб в Буча: Ще легнем ли спокойни, ако не дадем военна помощ?

Премиерът очаква мнозинството депутати да подкрепи предложението

28.04.2022 | 13:45 Редактор: Елеонора Танева

След стъпването си в Украйна премиерът Кирил Петков и депутати от управляващата коалиция отидоха в Бородянка и Буча, където бяха открити масови гробове с убити цивилни. Като основна цел на визитата беше съобщено договарянето на хуманитарна помощ, но ще бъде коментиран и въпросът за предоставяне на оръжие за Украйна. 

Гледките от разрушенията след ракетните удари посрещнаха българския министър-председател в първата спирка от визитата му в Украйна. На път за Киев българската делегация беше в Бородянка - градът, в който няма военни обекти, но където войната е отнела живота на 133 цивилни граждани само с един удар върху жилищен блок.

"Това, което ми направи впечатление, е че тук сред руините имаше и играчки. Това е ужасът на войната. И ако някой говори, че това е военна операция - няма такава, когато унищожава живота на мирни граждани", коментира Петков.

Той беше категоричен, че България не може да остане безучастна към случващото се в Украйна

"От няколко месеца чуваме призиви "Не давайте военна помощ на Украйна, за да има по-бързо мир". Ако това е цената на мира, който виждаме, и ако руската държава продължава да стреля и никой няма даже възможност да се отбранява, искаме ли го този мир? Можем ли да си легнем спокойно?", попита премиерът.

От Бородянка Кирил Петков заяви, че най-вероятно през следващата седмица Народното събрание ще гласува България да окаже и военна помощ на Украйна.

"Може би има неразбиране на ситуацията. Позорната част е идеята, че най-добре да не се помага на Украйна, за да свърши войната по-бързо. Или ние сме съгласни Русия да победи? Не може това да е позицията на България", категоричен беше Петков.

Премиерът ще говори лично с депутатите от неговата партия и очаква те да гласуват за изпращането на военната помощ.

Одобрявате ли кампанията на премиера и ще дарите ли пари за оръжия за Украйна?

Да, много добра инициатива! Вече дарих/ще даря една заплата за целта.
8%
Не, идеята е много лоша! Не е работа на гражданите да събират пари за оръжия за чужда държава.
86%
Със смесени чувства съм след предложението, но няма да даря пари за оръжия за Украйна.
6%
Общо 5184 гласа

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


5
1 rate up comment rate down comment 0
Разочарован
преди 2 години
" Докато съм Премиер няма да изпращаме оръжие на Украйна", или забрави, че го каза. Сигнализирай за неуместен коментар
4
1 rate up comment rate down comment 0
слугинаж
преди 2 години
Ще легне ли спокойно г-н Петков, ако не е изпълнил поръченията на Господарите си? Оставка! Искаме политици работещи за България! Не отново за чужди интереси! Сигнализирай за неуместен коментар
3
2 rate up comment rate down comment 0
истинско лице
преди 2 години
Продажен евро-***! Оставка! Сигнализирай за неуместен коментар
2
8 rate up comment rate down comment 1
modainn
преди 2 години
Оставка за малоумния, неадекватен чужд агент докопал се до властта чрез измама на електората за истинските си намерения. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 2
Машала, Киро!
преди 2 години
Искам да видя и прокуратурата ни да работи на тоя принцип. Някой убил друг и вика всички да видят тялото. Другите идват с още оръжия и с каквото могат помагат, да се убият и още хора, понеже само един труп ги кара да се чувстват тъжни... ;( Сигнализирай за неуместен коментар