България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. Кънчев: Путин плаши с познати ракети, няма ядрено предимство срещу САЩ

Спирането на газта ще генерира друг проблем за Русия, смята експертът 

28.04.2022 | 09:24 Редактор: Тодор Петров

Путин за пореден път заплаши с ядрено оръжие и мълниеносен отговор в случай на външна намеса в Украйна.

"Не мога да си обясня защо Путин непрекъснато се реферира към ядреното оръжие. Докато преди 2-3 седмици не се обръщаше внимание в САЩ на тези изявления на Путин, сега светкавично отговарят. Пентагонът каза, че ракетата "Сармат" не може да бъде заплаха не само за САЩ, но и за всяка от страните съюзници. Засичането на тази ракета започва до десетата секунда, няма нищо уникално в нея", каза експертът по международна сигурност и геополитика проф. Румен Кънчев в "България сутрин".

По думите му за първи път в дискусия в Конгреса в САЩ е бил поставен въпросът от републиканците дали Русия ще употреби ядрено оръжие и готов ли е Пентагонът за такъв вариант. Отговорът е бил, че са напълно подготвени и че Русия не е подготвена за такъв развой.

"Трета световна война" е силна фраза. Може да стане, но едва ли някой иска ТСВ, особено Лавров. Лавров и Песков не са от ястребите, те са за смекчаване на конфликта. Ястребите там са Путин и Шойгу. По-скоро е шантаж, не е заплаха. Съществува стратегически паритет между ракетно-ядрения баланс на САЩ и Русия. Нито едната, нито другата страна ще получат предимство, ако нанесат ядрен удар", обясни проф. Кънчев пред Bulgaria ON AIR.

Българската делегация начело с премиера Кирил Петков вече е в Киев, за да окаже подкрепа и да види на място реалната ситуация. Посещението идва ден след като "Газпром" обяви спиране на доставките на газ за България.

"Не мисля, че това е шантаж. Не може да гледаме всяка стъпка на Русия като шантаж. Явно ние и поляците не сме спазили договорите. Явно ние сме първи в изтичането на датата, до която трябва да платим по начина, по който те показаха. Това не е опасно за Европа. Тази линия на стратегия ще генерира друг проблем за Русия. В ЕС все повече назрява мнението, че Европа трябва да бъде абсолютно независима от Русия", коментира проф. Кънчев.

Одобрявате ли кампанията на премиера и ще дарите ли пари за оръжия за Украйна?

Да, много добра инициатива! Вече дарих/ще даря една заплата за целта.
8%
Не, идеята е много лоша! Не е работа на гражданите да събират пари за оръжия за чужда държава.
86%
Със смесени чувства съм след предложението, но няма да даря пари за оръжия за Украйна.
6%
Общо 5184 гласа

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
владимир
преди 1 година
Тоя вярва ли си на глупостите където ги ръси :) Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
толкова *** коментар отиват си едните отиват си и другите за какво предимство става дума Сигнализирай за неуместен коментар