България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проблемът не е военната помощ за Украйна, а руското влияние в България?

Никой не иска предсрочни избори, убедени са Христо Панчугов и Юлий Павлов

28.04.2022 | 08:25 Редактор: Елеонора Танева

Поредно ескалиране на напрежението между президента и правителството. Румен Радев критикува управляващите за намерението да предоставят военна помощ за Украйна. Асен Василев определи позицията на президента като "позорна". 

"До този момент не сме видели дори дефиницията на Радев за българския национален интерес в тази ситуация. Има два варианта - той или обслужва директна руска пропаганда, или показва елементарно скъсване с реалността. Той се опитва да подчини българската сигурност и стабилността на политическата ситуация на някакъв интерес, който е неясен. Трябва да обясни как изглежда това "въвличане" на страната ни в конфликта, защото това обслужва идеята за нестабилност на българската държава, което граничи с национално предателство", коментира политологът Христо Панчугов в студиото на "България сутрин".

Според социолога Юлий Павлов вчерашните престрелки между президента и управляващи са затвърдили червените линии помежду им.

"Продължаваме промяната" няма връщане назад. Квалификацията към позицията на президента като "позорна" беше емоционална. Но думите на Радев са очевидно подвеждащи. Има достатъчно примери, които показват, че да продаваш оръжие не е участие във военния конфликт", заяви Павлов пред Bulgaria ON AIR.

Социологът коментира, че вероятно Радев смята се опитва да защити преобладаващите, според него, нагласи на българското общество. 

"Става все по-ясно, че българско оръжие стига до Украйна. Подвеждащо е питането на Радев как Корнелия Нинова е допуснала това. Той как си представя, че български министър може да спре продажба? По-добре е да продаваме директно, отколкото част от парите от продажбата да отива в посредник", коментира Павлов.

А Христо Панчугов подчерта, че в ситуацията мнението на Радев реално няма значение за крайния резултат. 

"Президентът е институция, която в тази ситуация няма значение. Проблемът не е военната помощ за Украйна, а руското влияние в България. Нинова и "Възраждане" рисуват картина на реалността, която няма общо с нея. Това което видяхме с газа, не се случи, защото сме държали тон на Русия. А защото в Русия са убедени, че това ще проработи. Има механизми за влияние, които още работят. Това е безотговорното следствие от нещата, които наблюдаваме последните месеци. Решението за оръжие не променя руското влияние. Нинова дали ще е част от правителството не е от значение, а дали прокарва интереса на България", заяви Панчугов.

Решенето дали България ще изпрати оръжие на Украйна вече е ясно, гласовете на БСП и "Възраждане" не са от значение, подчерта Юлий Павлов. 

"БСП и "Възраждане" имат общо 39 гласа. Колкото и да се използват процедурни хватки, това предложение ще влезе и ще бъде прието. Важно е какво ще бъде отражението върху управлението. Поведението на президента е стабилизиращ фактор. Както за участниците в правителството, така и за нашите западни партньори става ясно, че едни избори, които означават поне 3 месеца еднолично управление от страна на президента, са сериозна заплаха в тази ситуация. Вероятността от избори е малка", убеден е социологът.

Одобрявате ли кампанията на премиера и ще дарите ли пари за оръжия за Украйна?

Да, много добра инициатива! Вече дарих/ще даря една заплата за целта.
8%
Не, идеята е много лоша! Не е работа на гражданите да събират пари за оръжия за чужда държава.
86%
Със смесени чувства съм след предложението, но няма да даря пари за оръжия за Украйна.
6%
Общо 5184 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
нормален бг
преди 2 години
НЕ Е ВЛИЯНИЕ, УМНИКО! ТОВА СА 44 % ВЕРБУВАНИ В ГОДИНИТЕ БЪЛГАРИ ПО ВСИЧКИ ЛИНИИ - ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА СЪОБЩЕНИТЕ НА ДВА ПЪТИ ПО ТЕЛЕВИЗИИТЕ - 1200 РУСКИ ШПИОНИ-ОФИЦЕРИ РАБОТЯТ ДЕНОНОЩНО В БЪЛГАРИЯ! НЕ ЗА ВЛИЯНИЕ, А ЗА ПАДАНЕТО НА ДЪРЖАВАТА НИ ПО .... Сигнализирай за неуместен коментар