Путин не може сам да натисне ядреното копче, зависи от още двама души

Това са шефът на Генералния щаб на армията Валери Герасимов и министърът на отбраната Сергей Шойгу

28.04.2022 | 12:28 Редактор: Тодор Петров
Путин не може сам да натисне ядреното копче, зависи от още двама души

Обявената от Владимир Путин повишена готовност на руските ядрени сили е втората степен преди поставянето им в пълна бойна готовност, обясни неотдавна генерал-майор Борис Соловьов. Следващата стъпка предвижда зареждането на установките с ракети и снабдяването им с ядрени бойни глави. След това ядреното "червено копче" всеки момент може да бъде натиснато.

В Русия трима мъже разполагат с кодовете за активирането на ядрения арсенал - става дума за тъй наречените "ядрени куфарчета", пише германското издание RND и пояснява, че с тях те могат да издадат заповед за използването на стратегически ракети, ядрени подводници или бомбардировачи, летящи на дълги разстояния. Тези трима мъже са президентът Владимир Путин, шефът на Генералния щаб на армията Валери Герасимов и министърът на отбраната Сергей Шойгу.

Руският президент не може сам да разпореди използването на ядрено оръжие. За това са необходими и кодовете от още едно ядрено куфарче - тоест, Путин зависи от решението на поне един от двамата генерали. Но тази мярка е измамно успокоителна, защото тримата мъже са близки съмишленици, пише DW.

Ген. Шойгу е много близък с Путин - смятан е за един от най-добрите приятели на президента. Неведнъж е бил на почивка с него - има снимки, на които двамата ловят риба или са на излет сред природата.

От 2012 година ген. Герасимов оглавява Генералния щаб на руските въоръжени сили. В отсъствието на Шойгу той командва руската армия.

След анексията на Крим ЕС му наложи санкции, а през 2015 г. той организира намесата на Русия в конфликта в Сирия, за което беше награден с орден "Герой на Руската федерация".

Според института Sipri руснаците имат над 6250 ядрени бойни глави, което е само една малка част от това, с което разполагаха по време на Студената война. Но днешните ядрени оръжия притежават несравнимо по-голяма ударна мощ и могат да преодоляват по-големи разстояния. Руските бомбардировачи на дълги разстояния могат да достигнат до всяка точка на света, междуконтиненталните ракети изминават разстояние от над 10 000 километра, а междуконтиненталната балистична ракета "Сармат" е с обсег на действие до 18 000 километра.

Одобрявате ли кампанията на премиера и ще дарите ли пари за оръжия за Украйна?

Да, много добра инициатива! Вече дарих/ще даря една заплата за целта.
8%
Не, идеята е много лоша! Не е работа на гражданите да събират пари за оръжия за чужда държава.
86%
Със смесени чувства съм след предложението, но няма да даря пари за оръжия за Украйна.
6%
Общо 5184 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК