Опасност за човечеството! Климатичните промени подпомагат пандемиите

Измемението на климата ускорява смесването и предаването на вируси между животните и хората

17.05.2022 | 06:30 Редактор: Теодора Патронова
Опасност за човечеството! Климатичните промени подпомагат пандемиите

Терминът "разпространение на зоонози" може да звучи или успокояващо, или измамно безобидно - като лепкава бъркотия с разтопен сладолед между клетката на маймуните и аквариума. В действителност тя се отнася до една от най-големите опасности за човечеството. Като такава, тя не е нито повече, нито по-малко заплашителна от изменението на климата, а е пряко следствие от него, пише за Bloomberg Андреас Клут.

Думата "зооноза" идва от гръцки и означава "болест по животните". Тя се отнася за патогени, които могат да преминават както между животните, така и от тях към нас. Например HIV, вирусът, който причинява СПИН, е прескочил при хората от шимпанзетата. MERS, респираторен вирус, се разпространява при нас от камилите дромедарски. Ебола вероятно е дошла от маймуни, хоминиди или прилепи, или от всички тях. По подобен начин сме внесли стотици други болести от царството на дивите животни - не на последно място SARS-CoV-2, който също сме прихванали от прилепите.

Какво общо има това с изменението на климата? Много. Колкото повече животни се смесват с други представители на фауната или с нас толкова повече възможности имат патогените, които те приемат, да пътуват, да мутират и да се разпространяват. А глобалното затопляне предизвиква точно такова смесване. С повишаването на средните температури те променят местообитанията си. 

Както смесването, така и предаването на вируси вече са в ход, но ще се ускорят драстично през нашия живот.  Глобалното затопляне подпомага патогените и по много други начини. 

Можем ли да направим нещо по отношение на всички тези заплахи? Само до известна степен. Със сигурност трябва да ограничим изсичането на горите - особено в тропическите гори на Амазонка - което също принуждава видовете да влизат в неволен контакт помежду си и с нас. Трябва да регулираме и контролираме пазарите за диви животни, фермите и други места, където видовете се сблъскват едни с други.

Преди всичко трябва да се подготвим за бъдещи епидемии и пандемии още сега. В продължение на десетилетия преди появата на Ковид-19 имаше предупреждения да имаме план и да го направим глобален, но ние до голяма степен ги пренебрегвахме.

Но най-спешното и важно усилие, към което трябва да се върнем, е самата борба срещу изменението на климата.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК