Климатичните промени влияят върху разпространението на заболяванията

Паразитите са в състояние да се приспособяват към различни температурни условия

11.03.2022 | 22:37 Редактор: Ваня Кузманова
Климатичните промени влияят върху разпространението на заболяванията

Различни изследвания сочат, че наблюдаваните климатични промени ще повишат средната температура на Земята, ще предизвикат сериозни температурни изменения и ще повишат честотата на екстремните метерологични събития. Тези промени биха могли да повлияят върху разпространението на различни патогени, които причиняват заболявания. Следователно ще се наблюдават промени и в здравето на човека.

Температурните промени повлияват по сложен начин на взаимодействието между патогена, който може да бъде различен вид микроорганизъм, и гостоприемника - човек. Тези промени могат да се отразят на динамиката на предизвиканото заболяване по неочакван начин.

След множеството анализи, използващи различни температури, за период от 27 дни, изследователите стигат до заключението, че паразитите са в състояние да се приспособяват към нови и различни температурни условия по-бързо от своите гостоприемници.

Заради своите по-малки размери, паразитите имат по-бърз метаболизъм. Следователно в непредвидима среда, като неочаквана гореща вълна, те ще имат по-голямо предимство пред човека. Освен това е възможно и резистентността на човека да се понижи, тъй като енергията, която организмът използва за осъществяване на имунния отговор, се насочва за приспособяване към настъпващите в околната среда промени.

Повече по темата четете в puls.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК